SITE DOORZOEKEN MET GOOGLE SEARCH

Albert Rozemaprijs

Albert Rozemaprijs

Albert Rozemaprijs

Albert Rozemaprijs

Steevast op de geboortedag van Albert Rozema - 27 januari 1902 - wordt de naar winkelier Albert Rozema vernoemde prijs uitgereikt. De naar hem genoemde prijs is vooral bedoeld als stimulans voor eigenaren van historische gebouwen om zuinig te zijn op het erfgoed dat ons door vorige generaties is toevertrouwd. Zie powerpoint (in pdf-vorm) n.a.v. de Albert Rozemaprijs 2019. Als Pdf of als Powerpoint

De prijs werd enkele jaren geleden ingesteld op initiatief van Wim Oltwater, toenmalig lid van de werkgroep Monumenten en Archeologie van de HKH. De werkgroep wil bewoners van Haaksbergen stimuleren om kenmerkende details van hun pand in stand te houden.Wijlen ondernemer Albert Rozema (1902–1982) was het voorbeeld voor de Historische Kring Haaksbergen om voor de naar hem genoemde prijs in aanmerking te komen. Hij was een markante Haaksbergse middenstander die petten maakte en een manufacturenzaak bestierde aan de Spoorstraat 4. Naast de verkoop van petten verkocht hij manchester broeken, kielen, jasschorten, lange onderbroeken, handdoeken en beddentijk. Een heel nostalgisch textielassortiment dat hij vanachter zijn toonbank verkocht. Zijn pand verkeerde in oorspronkelijke staat tot het in 1985 werd afgebroken. Wars van alle vernieuwingen ging hij op authentieke wijze door met zijn winkel. Tot aan de sloop van de winkel in 1985 is het nostalgische interieur van deze winkel intact gebleven en was daardoor uniek.

Albert hield niet van veranderingen en liet alles bij het oude. 

De werkgroep monumenten en archeologie van de historische kring Haaksbergen wil met het toekennen van de Albert Rozema prijs haar waardering uitspreken voor personen die zich inzetten voor het in stand houden van monumentale gebouwen en met name de historische details van een gebouw. Bij de Albert Rozema prijs gaat het uitdrukkelijk niet om een totale restauratie van een historisch gebouw maar meer om de historische details. Dit kan bijvoorbeeld een raampartij zijn of een bijzondere deur.

De vorige prijswinnaars waren:

1. 2012  Familie Busschers aan de Goorsestraat
2. 2013  Familie Bouwmeester aan de Blankenborch.
3. 2014  Familie te Huurne aan de von Heijedenstraat
4. 2015  Familie Schröder aan de Ariensstraat
5. 2016  Familie Snuverink aan de Fazantstraat
6. 2017  Mevrouw Kramer van het erve Jaasink, Broekheurnerweg 17a, Buurse
7. 2018  Nico Temmink, voor de panden Spoorstraat 37-39, Haaksbergen
8. 2019  Restaurant Sirtaki - Fahmi Ceven


2019

De Albert Rozema prijs 2019 is uitgereikt aan Fahmi Ceven van restaurant Sirtaki aan de Markt. voor de gebrandschilderde ramen van “Sirtaki”. Op de geboortedag van Albert Rozema - 27 januari 1902 - werd de naar winkelier Albert Rozema vernoemde prijs uitgereikt. Veel authentieke details van de voormalige pastorie waarin Sirtki zich heeft gevestigd, zijn bewaard gebleven. De twee gebrandschilderde ramen in de achtergevel, gewijd aan respectievelijk Sint Laurentius en Sint Gangulphus waren de belangrijkste reden om Sirtaki deze prijs toe te kennen.

  
                                             Foto's Henk Krooshof
Beide ramen zijn in 1953 gemaakt door de Haarlemse glazenier Frans Balendong. Het ene vertoont naast de heilige Laurentius een vrouw met een kind op haar arm, de Nederlandse vlag en soldaten. Op het andere raam is Sint Gangulphus afgebeeld met het in WOII verwoeste kasteel Doornenburg en ridders te paard.
Onderzoek maakt het volgens de HKH aannemelijk dat de ramen rond 1954 aan pastoor Van Gendt zijn geschonken. In zijn Haaksbergse periode is de pastorie verbouwd. Wellicht heeft Van Gendt toen de gebrandschilderde ramen laten plaatsen. De prijs werd evenals voorgaande jaren door een van de dochters van de heer Rozema, Alberta, uitgereikt in de vorm van een oorkonde en een speciaal voor deze prijs ontworpen schildje. Ook de vorige winnaars ontvingen alsnog een schildje om aan hun “monument” te bevestigen.

Naar een tekst van Wim Oltwater


2018
Uitgereikt aan Nico Temmink voor het pand Spoorstraat 37–39. Het fraaie balkonnetje, is voor de werkgroep Monumenten en Archeologie van de Hkh een goede reden om de prijs uit te reiken. Wandelend door de Spoorstraat ineens een pand zien met een heel andere uitstraling, kan je misschien even terug brengen naar het verleden. Naar binnen kijken door de oude ramen en dan zien dat er achter die ramen de tijd niet heeft stil gestaan, kan je doen besluiten eens even naar binnen te lopen. Een boetiekje of makelaarskantoor kan ook floreren achter een prachtige 110 jaar oude gevel. 

Ook de Gemeentelijke overheid kan een bijdrage leveren om sfeerbepalende elementen uit het verleden te behouden. Een zogenaamd gevelfonds, waarmee al in vele gemeentes wordt geëxperimenteerd, kan een goede stimulans zijn. Gemeentes hebben een klein budget voor ondernemers en bewoners om karakteristieke kenmerken in een pand te herstellen of terug te brengen. Het betreft hier een praktische methode om het dorpscentrum op te fleuren, waarbij een goede mix ontstaat tussen oude en nieuwe architectuur en de identiteit van het dorp bewaard wordt.


2017
De Albert Rozemaprijs 2017 is gegaan naar mevrouw Astrid Kramer uit Buurse, eigenaresse van het eeuwenoude erf Jaasink in Buurse.  In de gevel van de boerderij is voor het mesthuis een kleinere niendeur aangebracht die in latere jaren weer dichtgemetseld is. Het gevolg is een forse gevel die nu voorbeeldig gerestaureerd is. De oude elementen zoals het gevelteken, de stalraampjes naast de niendeur  en ook het deurtje achter de koestal staan op de juiste plaats. In de sluitsteen van de niendeur staan de initialen van de toenmalige bouwers van de achtergevel. Door dit alles heeft deze forse gevel een bijzondere uitstraling. In de gevel is de sluitsteen nog zichtbaar van de kleine verdwenen niendeur, hierin heeft mevrouw Kramer het huismerk van het Jaasink aangebracht. 

Een huismerk werd gebruikt om in de stukken van de Marke de ondertekening te doen. De huismerken zijn terug te vinden in de Markeboeken maar ook in de gerechtsprotocollen. Ook zijn ze te vinden in een deur van de watermolen van de Haarmolen in Duitsland.  Dit laatste detail was voor de werkgroep monumenten en archeologie aanleiding om de Albert Rozemaprijs dit jaar aan mevrouw Kramer toe te kennen.  


2016
Uitgereikt aan Ivar Snuverink o.g. Lansink en Jesca Somhorst voor Fazantstraat 23

Van de in 1922 door Jordaan & zonen gebouwde houten huisjes aan de Fazantstraat en Peddemors staat er nog één op de oorspronkelijke plaats aan de Fazantstraat. Van de vier dubbele houten woninkjes die aan de Peddemors stonden, zijn er drie  in 1925 door brand verwoest. Op de hoek Fazantstraat-Uitterhoevestraat stond ook jarenlang een houten huisje van hetzelfde bouwtype, dat als bouwpakket vanuit Duitsland werd geïmporteerd. Dat huisje, door velen gezien als een sprookjeshuis, werd  in 2009 gesloopt en in 2010 weer opgebouwd op het terrein van Recreatiehof Stienenboer. Het is nu de Theeschenkerij Jordaan met boven een kleine Expositieruimte.
Het houten huisje Fazantstraat 23 is door de huidige bewoners, Ivar Snuverink ook Lansink en Jesca Somhorst, volledig opgeknapt en zij hebben er voor gezorgd  dat veel oorspronkelijke kenmerken zijn behouden. Vooral de gevel is authentiek. Zij mogen daarom dit jaar de Albert Rozema prijs in ontvangst nemen. De prijs, een tegel met daarop een afbeelding van het object of een detail van het object, werd op 27 januari 2016 - de geboortedag van Albert Rozema - in het Historisch Centrum om 20.00 uur door zijn dochters Joukje en Alberta uitgereikt, waardoor de naam Rozema verbonden blijft met Haaksbergen en niet wordt vergeten.

Lees meer...

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten