Oude prenten Haaksbergen

Zoek en Weet in Bieb en Archief

 • Datum:
 • Plaats: Historisch Centrum Haaksbergen
 • Tijd: 19:30 uur 
 • Toegang: Alleen voor medewerkers HKH
 • Aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 053-5742374 

Beste vrijwilliger,
Op woensdag 23 mei 2018 om 19.30 uur wordt u door Hendrik Scholten thuis gemaakt in het archief van de Historische Kring Haaksbergen. Hoe is de opbouw van het archief. Op welke wijze vindt u snel of iets aanwezig is in het archief en waar is dit dan opgeborgen. Joris Talsma gaat het Bibliotheek programma toelichten en Gerrit Noordink vertelt over het fotoarchief.
Aangezien de ruimte voor deelname beperkt is tot dertig deelnemers, wordt u verzocht zich aan te melden per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (053-5742374).
Met vriendelijke groet,

Historische Kring Haaksbergen
Jan Pot, secretaris 
Tel.: 0610194968


 

Lees meer...

Foto-expo Haaksbergen vóór en na de N18

Op 4 mei 2018 wordt om 14.00 uur bij Te Lintelo Wonen in de Spoorstraat te Haaksbergen een fototentoonstelling geopend met foto's uit Haaksbergen vóór en na de N18. Voorzitter Wim Oltwater van de Historische Kring Haaksbergen verricht de opening van deze interessante expositie van foto's gemaakt door de HKH-leden Henk Krooshof, Gerard Vaanhold, Kees Müller en Johan Veldhuis. Sternet zal opnames maken van de opening.

Te zien zijn grond- en luchtfoto's van de situatie vóór en na de aanleg van de vernieuwde Twenteroute N18. Voor het maken van de luchtfoto's maakte Henk Krooshof niet alleen gebruik van een klein vliegtuig, maar ook van een drone, geholpen door zijn zoon. Ook zijn foto's te zien van Gerard Vaanhold van boerderijen die wegens de wegenbouw moesten worden gesloopt. Johan Veldhuis en Kees Müller maakten onder meer foto's van de 'kunstwerken' zoals die van de aanleg viaduct Geukerdijk/Hazenweg. (foto)

Foto: website DeVeldmaat.nl 

Op de website van De Veldmaat zijn vast wat foto's te zien van afgebroken woningen in het buitengebied van de Veldmaat. (Artikel Buitengebied "De Veldmaat" op de schop voor de N18)

De foto's zijn minimaal de hele maand mei te bezichtigen bij de woonwinkel van Te Lintelo, de toegang is gratis. Openingstijden: dagelijks van 10.00-18.00, za van 10.00-17.00 en zo van 12.00-17.00 uur.

 

 

Lees meer...

Alg. Ledenvergadering 19 april 2018

Op donderdag 19 april 2018 om 19.30 uur wordt in De Oude Molen, Fazantstraat 35 te Haaksbergen de jaarvergadering van de Historische Kring Haaksbergen gehouden.
Er is een ringleiding aanwezig.

Het bestuur nodigt de leden uit voor het bijwonen van de jaarvergadering. 

Agenda jaarvergadering HKH 19 april 2018

 • Notulen van de jaarvergadering van 20 april 2017
 • Financieel jaarverslag 2017 en toelichting hierop
 • Rooster van aftreden bestuur HKH
 • Communicatieplan
 • Na de pauze wordt het beeldverslag van onze activiteiten in 2017 getoond.

Vergaderstukken

De vergaderstukken zijn ook in te zien in het Historisch Centrum, Markt 3 te Haaksbergen.

Het Bestuur

Lees meer...

Lezing archeologie Norbert Eeltink

 • Datum:
 • Plaats: Historisch Centrum, Markt 3 (achterzijde gemeentehuis) Haaksbergen
 • Tijd: 19:30 uur
 • Aanmelden: per. telefoon of e-mail, zie hieronder
 • Toegang: vrij, en voor maximaal 30 deelnemers

In de reeks Kelderlezingen van de Historische Kring Haaksbergen vertelt archeoloog Norbert Eeltink op dinsdag 15 mei over zijn werk als archeologisch specialist fysische antropologie, dat wil zeggen onderzoeker van menselijke resten, meestal menselijke botten uit archeologische opgravingen. Deze lezing wordt gehouden in het Historisch Centrum (Markt 3, achterzijde) en start om 19:30.

Grafvelden, kerkhoven en begraafplaatsen behoren tot de belangrijkste vindplaatsen van overblijfselen uit het verleden. De zorgvuldige en rituele omgang met de doden is één van de meest menselijke aspecten van ons bestaan. De eeuwige rust van de overledene is echter zelden eeuwig. In een land als Nederland worden wegens de grote druk op de beperkte ruimte regelmatig menselijke resten gevonden, ook op onverwachte plekken. Deze resten van onze voorouders kunnen veel vertellen, niet enkel over henzelf, maar ook over de tijd en de wereld waar ze in leefden.

Aangezien de ruimte voor deelname beperkt is tot dertig deelnemers, wordt u verzocht zich aan te melden per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (053-5742374).

 

Lees meer...

Lezing archeologie Norbert Eeltink

In de reeks Kelderlezingen van de Historische Kring Haaksbergen vertelt archeoloog Norbert Eeltink op dinsdag 15 mei over zijn werk als archeologisch specialist fysische antropologie, dat wil zeggen onderzoeker van menselijke resten, meestal menselijke botten uit archeologische opgravingen.
Deze lezing wordt gehouden in het Historisch Centrum (Markt 3, achterzijde) en start om 19:30.
Grafvelden, kerkhoven en begraafplaatsen behoren tot de belangrijkste vindplaatsen van overblijfselen uit het verleden. De zorgvuldige en rituele omgang met de doden is één van de meest menselijke aspecten van ons bestaan. De eeuwige rust van de overledene is echter zelden eeuwig. In een land als Nederland worden wegens de grote druk op de beperkte ruimte regelmatig menselijke resten gevonden, ook op onverwachte plekken. Deze resten van onze voorouders kunnen veel vertellen, niet enkel over henzelf, maar ook over de tijd en de wereld waar ze in leefden.
Aangezien de ruimte voor deelname beperkt is tot dertig deelnemers, wordt u verzocht zich aan te melden per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (053-5742374).

Lees meer...

Geslaagde lezing Saksische boerderijbouw

Geslaagde lezing Ben Kleissen over de Saksische boerderijbouw

Het was voor de eerste keer dit jaar dat de Historische Kring een lezing op het programma had staan. Afgelopen najaar ging de middagexcursie naar het mooie plaatsje Ootmarsum en daar werd contact gelegd met Ben Kleissen, een van de rondleiders. En op donderdagavond 22 maart jl. ging hij in De Oude Molen aan een zeer groot aantal toehoorders in het Twents vertellen over de Saksische boerderijenbouw hier in onze streek.


Enthousiast deed hij zijn verhaal dat mede ontstaan was uit het feit dat hij met enkele andere geholpen had oude boerderijen te slopen. En daarvan had Ben Kleissen veel van geleerd over het ontstaan en het bouwen van die bouwwerken. Menigeen stond versteld van alle technische details die over de tafel gingen. Ruimtelijk inzicht en voorstellingsvermogen waren zeker nodig om het hele bouwproces van zo’n boerderij te kunnen volgen. Ook omdat er geen visuele ondersteuning was.
Tijdens de tweede helft werd uit de doeken gedaan op welke wijze bekende en minder bekende sagen en andere streekgebonden verhalen waren ontstaan. Prachtig. Vooral mooi als het ook nog in het Twents uitgelegd wordt. In die zin is Ben Kleissen een taalkunstenaar waar in onze streken een grote behoefte aan is.


De voorzitter van onze Kring, Wim Oltwater, gaf in het begin van de avond duidelijk aan waarom het bestuur gekozen had voor de locatie De Oude Molen. Een achteraf juiste keuze, zo kon links en rechts vernomen worden. In zijn dankwoord nodigde hij allen uit ook zo massaal te komen naar de jaarvergadering op donderdagavond 19 april a.s. Uiteraard opnieuw in De Oude Molen.

Jan van der Zanden

Lees meer...

Leerzame cursus oud schrift ontcijferen

Cursus lezen van oude teksten en geschriften

In de maanden februari en maart is er een cursus oud schrift gegeven in ons Historisch Centrum aan de Markt. Mevr. Hedwig Quinten uit Enschede was onze enthousiaste cursusleider. Zij heeft in zes bijeenkomsten, oplopend in moeilijkheidsgraad, 19 cursisten de eerste beginselen van het lezen van oude teksten en geschriften bijgebracht.


Voor een paar deelnemers was het een stevige herhaling van weggezonken kennis en vaardigheid. Mevr. Quinten wist de cursisten te boeien met de aangeboden lesstof door een afgewogen mix van vaardigheidsoefeningen en uitleg over begrippen en situaties in de historische context van de gekozen lesstof. Zij probeerde de cursisten voortdurend te overtuigen van de noodzaak om na afloop van de bijeenkomsten niet te denken: “Zo, dat hebben we weer gehad. Nu kunnen we oude teksten lezen.” Lezen van oud schrift is een zaak van “Übung macht den Meister!” Regelmatig oefenen, oefenen en nog eens oefenen, met teksten van diverse schrijvers uit voorbije eeuwen. Met name de teksten uit de periode vóór ca 1700 plaatst de transcribant vaak voor verrassende moeilijkheden. De letters werden volledig anders geschreven vergeleken met het ons bekende gangbare schrift. Bovendien waren er vroeger naast de keurige schrijvers - met scherpgeslepen ganzenveer- ook knoeipotten, die het ontcijferen van de geschreven teksten extra moeilijk maken.
We hopen, dat er uit deze groep van 19 personen een zogenaamde leesgroep kan worden samengesteld; een aantal enthousiaste mensen, die samen bezig gaan met het transcriberen of indexeren van historische documenten. Zoals bekend is de helft van het Rechterlijk Archief van het Landgericht Haaksbergen geïndexeerd (de nummers 1 t/m 31 en de 50e Penning) en zijn Arnold Lenderink en Harry Mensink onlangs begonnen met de indexering van de tweede helft. Verder zijn er besprekingen gaande over samenwerking tussen ons archief en dat van Enschede i.v.m. indexeringsactiviteiten.

Komt er nog een herhaling van deze cursus in Haaksbergen? We kunnen eind 2018 opnieuw een oproep onder alle leden verspreiden via de moderne tamtam (vakkundig beheerd door Harry Winkelman) om te peilen of er belangstelling bestaat.

Harry Mensink

Fotoverslag door Wim Oltwater: klik hier

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

Openingstijden Historisch Centrum

Maandag     19.00-22.00 uur
Dinsdag       13.30-17.00 uur
Donderdag  19.00-22.00 uur
Vrijdag         13.30-17.00 uur  

Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina van Oud-Haaksbergen