SITE DOORZOEKEN MET GOOGLE SEARCH

2020 Foto's

Foto van de week 30 november - 6 december 2020

Groeten uit Haaksbergen ANSICHTEN afl. 106

In augustus 1986 ontvingen de dames Seelie te ’s-Gravenzande deze fraaie ‘Groeten uit Haaksbergen’-ansichtkaart. De afzenders waren J.F. en Il. Van Wyland, die ‘met het bejaardenhuis Nijenstede met vakantie’ waren. Het hele gezelschap logeerde bij Hotel Morssinkhof aan de Molenstraat 51. Hotel, café, Restaurant Morssinkhof was ook de uitgever van deze kaart met foto’s van Van Leer’s fotodrukindustrie te Amsterdam.

De kaart is een zogenaamd vijfluik met afbeeldingen van:

- De Oostendorper Watermolen uit 1548. De foto is dit keer niet vanuit de molenkolk genomen, maar bovenstrooms van de brug, die in 2016 werd vervangen. Prominent in beeld is de korenmolen. Helemaal rechts de oude vakwerkschuur of schöppe, die vanouds bij het muldershuis hoort en nu de functie van hotel heeft. De schöppe is ruim drie eeuwen oud en kent vijf gebinten met telmerken, waarvan geschat wordt dat ze uit de 17e eeuw dateren (na 1600). De schuur was er in ieder geval in 1711, toen het goed de watermolen in een protocol van het Rechterlijk Archief Haaksbergen van dat jaar wordt omschreven als: de watermolen, het huis met schuur en landerijen. Eigenaren waren toen de familie Ripperda van het Huis Weldam (1/4 deel) en houthandelaar Jan van der Sluis (3/4 deel).
Net als de watermolen is de schuur een rijksmonument.

- Boerderij de Visscherie of Top, Watermolenweg 4.
Voorbij de watermolen en de stuw, richting Het Lankheterbos, ligt direct aan de rechterkant het boerderijtje de Visscherie. Bij de meeste mensen is deze boerderij beter bekend onder de jongere naam ’n Top’. De Visscherie of de Visscher is in de 18e eeuw ontstaan en kreeg de naam naar het nevenberoep van de bewoner, die waarschijnlijk in dienst van de watermolen was. In ieder geval was het pachtboerderijtje te klein om van te bestaan. Voor het vangen van vis had de bewoner voldoende mogelijkheden. Uiteraard in de Buurserbeek en de molenkolk, maar de vis kon vroeger bijna tot aan de niendeur van de boerderij zwemmen. Vlak achter de boerderijde stroomde namelijk de Botterbeek. Deze beek is enkele jaren geleden door landgoed Het Lankheet en het waterschap weer in ere hersteld.

De tot nu toe oudste bewoner van de Visscherij is Jan Meijerink, die in de Haaksbergse gerichtsprotollen uit het jaar 1710 “Jan Meijerink op de Visscherij” wordt genoemd. Voor 1795 was Albert Rietman bewoner van het boerderijtje geworden. Rond 1817 werd zijn familie opgevold door Gerrit Gorkink, wiens nazaten er tot 1879 woonden. Het boerderijtje was voor 1832 een wönnersplaats (pachtboerderij voor een knecht) geworden van het erve Molenveld of Möllenveld aan de Hasseltweg. In 1832 was Jan Hartgerink, de boer op het Möllenveld, eigenaar van de Visscherie. Hartgerink was een muldersfamilie. Jan’s vader, Jan Willem Hartgerink gehuwd met Harmina Lankheet, was mulder op de Mallemse Watermolen en deze kocht in 1789 het erve Möllenveld van zijn zwager Gerrit Lankheet. Ook deze Lankheet-telg stamde van een familie van mulders. Hartgerinks schoonvader Jan Lankheet was molenaar op de Oostendorper Watermolen geweest. Dit bevestigt mij ook in het vermoeden dat de Visscherij of Top ooit bij de watermolen hoorde. De familie Hartgerink was van 1777 tot 1807 voor ¾ eigenaar van de Oostendorper Watermolen.

De Gorkinks bewoonden de boerderij tot 1879 en werden opgevold door de familie Garritsen uit Neede. In 1888 trad het tijdperk Bouwhuis op de Visscherij aan. De familie Bouwhuis kwam van het erve Bouwhuis uit Avest bij Groenlo en woonde aanvankelijk in Haaksbergen-Langelo op het erve Dijkhuis (Diekhoes). Het gezin Bouwhuis-Tuente vormde de eerste generatie Bouwhuis op de Visscherij. In die tijd werd de boerderij al ’n Top genoemd. Antonius Wilhelmus Bouwhuis (1870-1956), die zijn vader opvolgde als pachter op het boerderijtje bij de watermolen, had in Haaksbergen de bijnaam Tops Toone. Hij was in 1890 gehuwd met Maria Elisabeth (Liesbeth) Holters. Het echtpaar kreeg maar liefst elf kinderen.
De familie Bouwhuis, die ongeveer een eeuw op de Visscherie woonde, had de nevenfunctie van stuwwachter.

Het is nog onduidelijk hoe het boerderijtje aan de naam Top is gekomen. Mogelijk heeft één van de vroegere bewoners de naam van elders meegenomen, doordat deze persoon op een boerderij woonde met de naam Top of er geboren was. Top was ook een familienaam in Haaksbergen en ook in de buurschap Boekelo (nu parochie St. Isidorushoeve) ligt aan de Hanninkweg een boerderij met de naam Top (waar heel lang een fam. Barink woonde). Hier is de naam overigens ouder dan in Langelo, maar een link tussen beide boerderijen is (nog) niet gevonden.
De boerderij is een rijksmonument.

- De Spoorstraat, vanaf de Hibbertsstraat richting de bocht bij de Blankenburgerstraat met zicht op het voormalige hotel De Moriaan. Helemaal rechts bloemenzaak Het Bleumke van de familie Overbeeke, met daarnaast nog het oude pand van foto Vaarhorst, dat dertig jaar geleden werd vervangen door nieuwbouw.

- Twee foto’s van onze natuurterreinen (heide en veen).

Foto afkomstig van de Facebookpagina Oud-Haaksbergen: https://www.facebook.com/groups/171140093245568, geüpload met commentaar door Eric Ooink van de Historische Kring Haaksbergen

Laatst aangepast opzondag, 12 March 2023 19:21

vrijdag  09.00-12.00 uur