Bidprenten

Bidprentjes

Bidprentjes (3)

Meer over bidprentjes

Bidprentjes, in Brabant en Vlaanderen ook doodsantjes  (uit Lat. ‘sanctus’ = heilige), zijn plaatjes die aanvankelijk vooral opriepen om te bidden voor het zielenheil van een overledene.  In de katholieke kerk meende men dat nabestaanden door gebed aflaten konden verdienen voor hun geliefde dode, zodat deze eerder uit het ‘vagevuur’ kon worden bevrijd en de hemel betreden. Dit bijgeloof is de oorzaak waardoor bidprentjes voornamelijk verspreid werden in r.k.-kringen. Dit, hoewel er al eeuwen lang devotieplaatjes met afbeeldingen van Jezus en heiligen bestonden, die vooral tot doel hadden op te roepen tot devotie en gebed.  De eerste doodsprentjes zouden zijn ontstaan in de Nederlanden van de 17de eeuw. (1) Vooreerst in hogere kringen en veelal ook n.a.v. de dood van geestelijken.  Aanvankelijk handgeschreven, later als hout-, koper- of staalgravures, dienden ze soms als overlijdensbericht en uitnodiging voor de uitvaart, als oproep om aflaten te verdienen, en later steeds meer als in memoriam en bedankje voor getoond medeleven.  (2)

Een handgeschreven exemplaar dateert van 1668 en is te vinden in een uitgebreide verzameling te Amsterdam. Sinds omstreeks 1730 duiken er gedrukte exemparen op. De bidprentjes van de 18de en de 19de eeuw werden versierd met veel christelijke symbolen. Ook de zwarte rouwband, die ook op oude doodsbrieven te vinden is, heeft lang stand gehouden. De laatste decennia is er geen plaats meer voor de zwarte rouwrand, en de uitgebreide christelijke symboliek is meestal gereduceerd tot een eenvoudig kruisje. Ook het heiligenprentje aan de voorzijde verdwijnt en wordt vervangen door bijvoorbeeld idyllische landschappen, en de laatste tijd vooral door een foto van de overledene.

Bronnen:

Bidprentjes Familie Ten Asbroek Haaksbergen

Een willekeurige greep uit de tienduizenden bidprentjes die in het bezit zijn van de Historische Kring Haaksbergen: een 30-tal van de familie Ten Asbroek. Alle prentjes zijn in te zien in het archief in het Historisch Centrum onder het oude gemeentehuis in Haaksbergen. Markt 3.

pdf-files familie Ten Asbroek Haaksbergen

Asbroek-ten, Aleida
Asbroek, ten, Antoinetta Joanna Maria
Asbroek, ten, Antonius Gerardus