Themanummers - Brochures Open Monumentendagen

Harry van Blijswijk

Harry van Blijswijk

Haaksbergen erfgoed wandelroute Vier Marken

 

De Vier Markenwandeling
Ommetje Sint Isidorushoeve
6km plus een extra lus van 7.5 km

De Hoeve is een kerkdorp dat is ontstaan rond de in 1927gebouwde R.K. Isidoruskerk. Rond het dorp liggen vier marken, te weten Eppenzolder, Stepelo, Boekelo en Holthuizen. Tijdens dit ommetje kom je in alle vier de marken. Onderweg kom je langs twee markepalen. De markepaal Boekelo/Holthuizen stamt uit 1792, deze paal geeft de grens aan tussen de marken Boekelo en Holthuizen. Grensgeschillen waren vaak aanleiding tot twisten tussen de marken. Door dergelijke stenen palen te plaatsen, welke voor de helft waren ingegraven, was er geen misverstand meer mogelijk.

Praktische informatie: Markering: Routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden toegestaan mits aangelijnd.

https://www.landschapoverijssel.nl/routes/vier-marken-st-isidorushoeve
Pdf-versie klik hier.

 

Lees meer...

Haaksbergen erfgoed wandelroute Twistpad

  

Twistpad aan de grens (Zuid Twente)
Wandelroute door het Haaksbergerveen
ca. 8 km
 

In het meest zuidelijk deel van Haaksbergen ligt het Haaksbergerveen een gebied van hoogveen, waar water- en moerasvogels, slangen, libellen, kikkers en nog vele andere dieren zich thuis voelen. Het meest westelijk deel van het Haaksbergerveen wordt wel het Armenveen genoemd. Het is een gebied van veen, heide en boerenlandschap aan de grens met Duitsland. Hier werd veen gestoken en de heide werd gebruikt door boeren om hier schapen te laten grazen. Over het gebruik van het veen waren er vroeger vele twisten door buurtbewoners. Dit ging er soms zeer hardhandig aan toe. Na de 80-jarige oorlog gingen de katholieken in een schuilkerk net over de grens met Duitsland ter kerke. (St.-Franziskus Kirche in Zwillbrock)

https://www.landschapoverijssel.nl/routes/haaksbergen-twistpad-aan-grens
Pdf-versie klik hier.

 

Lees meer...

Haaksbergen erfgoed wandelroute Ommetje Veldmaat

Ommetje Veldmaat
Startpunt Bonifatiuskerk Veldmaterstraat
Ruim 10 km

Een eeuwenoud boerenlandschap, afgewisseld met heidevelden, vennetjes en mooie kleinschalige bossen. De Veldmaat ligt in het noorden van de gemeente Haaksbergen. Tot in de 17e eeuw was dit gebied woest en onherbergzaam. Eerst rond 1615 werd in het Stepelerveld een stuk grond ontgonnen om als weidegrond of hooimaat te dienen. Aldus kreeg deze 'maat in het veld' de naam 'Veldmaat'. Na verloop van tijd ontstond hier een buurtschap waarvan meerdere boerderijen deel uitmaakten. Met de bouw van de Bonifatiuskerk in 1934 verschoof het centrum van de buurtschap naar het zuiden en kwam het huidige kerkdorp De Veldmaat tot stand. Het gebied dat we nu als De Veldmaat kennen lag vroeger in twee middeleeuwse marken: de marke van Holthuizen, Eppenzolder en Stepelo in het noordwesten en de marke van Haaksbergen en Honesch in het zuidoosten. In het gebied van een marke regelde een boerengemeenschap het beheer van de gemeenschappelijke gronden, veelal heide en veen. De gebruiksrechten werden vastgelegd met zogenaamde waardelen. Alleen de eigenaren van de zogenaamde gewaarde erven hadden zeggenschap.

Zie: https://www.landschapoverijssel.nl/routes/haaksbergen-ommetje-veldmaat
Pdf-versie klik hier.

 Route: Gerard Vaanhold

Lees meer...

Haaksbergen erfgoed fietsroute Onder de Vliegroute - WO. II

Onder de Vliegroute - Haaksbergen W.O.II
Fietsen langs de plekken rond Haaksbergen waar vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort.
ca. 50 
km 

Deze digitale fietsroute geplaatst op de website van Landschap Overijssel, voert langs de plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog op Haaksbergs grondgebied geallieerde vliegtuigen, zowel bommenwerpers als jagers, zijn neergestort. Het idee voor deze fietsroute is ontstaan na de uitgave van het boek 'Onder de vliegroute' in het najaar van 2014. 'Onder de Vliegroute' gaat over de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen en de vliegers die zijn neergestort. Een herdenkingsmonument voor deze gevallen piloten en bemanningsleden is te vinden op de Begraafplaats aan de Enschedesestraat.
Foto: Opname bij gebombardeerd huis aan de Hazemolenweg.

https://landschapoverijssel.routemaker.nl/routes/329-haaksbergen-wo-ii 
Pdf versie - makkelijk voor op de fiets - klik hier.

Lees meer...

Openingstijden Historisch Centrum

Maandag     19.00-22.00 uur
Dinsdag       13.30-17.00 uur
Donderdag  19.00-22.00 uur
Vrijdag         13.30-17.00 uur  

Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina's van
Oud-Haaksbergen

en de 
Historische Kring Haaksbergen