Nieuws

Aold Hoksebarge 2022 nr. 5

Aold Hoksebarge. Inhoud jaargang 55, nummer 3

Dievelaarsschuur: padvindershuis wordt kinderopvang Bloesem
*door Eric Ooink

Een bekend monument in Haaksbergen is de Dievelaarsschuur. Jarenlang was die in gebruik als padvindershuis, maar afgelopen zomer heeft de voormalige turfschuur een nieuwe bestemming gekregen. Het markante gebouw aan het Dievelaarslaantje op park Scholtenhagen (sinds 1951) wordt gehuurd door Kinderopvang Bloesem. Een verhaal over de historie van deze schuur, die in het Haaksbergerveen stond als droogschuur voor de steen- en pannenfabriek van de familie Dievelaar.

Monument in Buurse voor acht oorlogsslachtoffers
*door Eric Ooink
Op zondagmorgen 26 juni is in Buurse onder grote belangstelling een oorlogsmonument onthuld voor de acht slachtoffers, toentertijd wonende in Buurse, die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Het monument werd onthuld door kinderen van de Basisschool en door broer en zus Dina Nabers en Bernard ter Huurne, die beiden de oorlog hebben meegemaakt.

OVER DE GRENS, herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Buurse
Uitgave: Heemkundegroep Arfgood Buurse
Samenstelling: Ria Hartgerink-Termathe (auteur) en Henk Reimerink
*door Frans de Lugt

Het idee voor dit boek was afkomstig van de muziekvereniging Crescendo om 75 jaar bevrijding niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. In deze uitgave doen 15 Buursernaren hun verhaal over wat zij zich herinneren van WO2 in Buurse. De samenstellers benadrukken dat de meeste geïnterviewden toen nog kinderen waren. Door die persoonlijk gekleurde verhalen is het dan ook geen objectief geschiedenisboek, maar om de oorlogsbeleving door kinderogen terug te kunnen lezen geeft wel een heel speciale sfeer.

Oald en Nie-j Hoksebarge: de Brink
*door Henk Menkehorst en Henk Krooshof

Op de grote zwart-witfoto zien we de Brink in Haaksbergen in vroegere tijden, ook Schepersbrink genoemd.
De panden rond de Coöperatie
Henny Slotman beschrijft de historie van de percelen in de Spoorstraat en hun eigenaren. Dit artikel betreft sectie J 514 en J 515 huis nummers 102 en 103, op de hoek bij de Piepenbrink. Het gaat o.a. over Coöperatie Volksbelang, opgericht op 11 oktober 1891, mede uit ongenoegen over de zogenaamde verplichte winkelnering.

Buurserzand, een geschenk van Edwina van Heek-Burr Ewing
*door Frans de Lugt

Het Buurserzand is eigendom van Natuurmonumenten. In 1929 was dit prachtige stuk buitengebied een schenking van Edwina van Heek-Burr Ewing aan de ‘Vereeniging tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland’, zoals toen de naam luidde. Wie was die Edwina en wat was de betekenis van de naar haar genoemde stichting?

Zoektocht naar de voorouders van erve Ellenbroek (2)
In de buurschap Boekelo aan de westkant van de gemeente Haaksbergen ligt het erve Ellenbroek. In het vorige nummer van Aold Hoksebarge beschreef Hans Ellenbroek hoe voor hem de zoektocht begon naar zijn voorouders. Deel 2 begint met de geschiedenis van deze boerderij vanaf de 19e eeuw.

Moodersproake: Hoondsdage
De Hoksebargse taalrubriek door Marlies Nijhuis

Lees meer...

Aold Hoksebarge jrg 55 nr. 2 komt eraan

Inhoud Aold Hoksebarge jaargang 55, nummer 2 

De oude en de nieuwe Assinkbrug
*door Eric Ooink
Over de Buurserbeek ligt sinds eind 2021 in volle glorie een nieuwe Assinkbrug. Wim Oltwater is als coördinator publieksrondleidingen op landgoed Het Lankeet trots op het uiteindelijke resultaat. “Eind november vorig jaar begon de herbouw van deze brug in het Assinkbos en de werkzaamheden waren vlak voor de kerstdagen gereed. Hierdoor is er een fraaie wandelverbinding ontstaan tussen de landgoederen Het Lankheet en Het Assink”.

Lees meer...

Excursie Amerfoort 21 mei 2022

Excursie naar Amersfoort 21 mei 2022

Zaterdag 21 mei 2022 was het na  2 jaar corona perikelen weer mogelijk om de geplande excursie voor 2020 naar Amersfoort te maken. 51 leden (en niet leden) vertrokken om half negen vanaf het busstation met Ten Doest richting Keistad. Na een voorspoedig reis werden in Amersfoort door onze begeleiders en gidsen van die dag ontvangen en naar “De 4 Broers” begeleid voor een kop koffie (thee) met iets lekkers erbij. Vervolgens stond een vaartocht met 2 boten door de grachten op  het programma. Je ziet dan een stad vanuit een heel ander oogpunt en geniet van onverwachte verrassingen.

Na deze tocht keerden we terug naar “De 4 Broers” voor een goed verzorgde lunch. Na de lunch ging het gezelschap in 3 groepen de stad bekijken maar nu via de straten en steegjes en brachten een bezoek aan o.a. de Joriskerk, de hofjes en de Koppelpoort. Moe maar voldaan streek de groep neer op diverse terrassen waarna de begeleiders ons weer terugbrachten naar de plek waar de bus ons weer oppikte. Evenals de heenreis verliep de terugreis ook voorspoedig en was het gezelschap om half 7 weer terug in de Ster van Twente.

Tekst Wim Oltwater

Foto-videoverslag Kees Müller (mp4)
Diaserie foto's van Wim Oltwater (mkv)
Diaserie foto's van Wim Oltwater (mp4)


Lees meer...

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten