Nieuws

Nieuws

Albert Rozemaprijs 2017

De Albert Rozemaprijs 2017 is gegaan naar mevrouw Astrid Kramer uit Buurse, eigenaresse van het eeuwenoude erf Jaasink in Buurse. Albert Rozema prijs  2017 naar Buurse

Lees meer...

Aold Hoksebarge nr. 4 is uit

Heidevelden in Haaksbergen, restant vroegere markegrond
*door Eric Ooink
Haaksbergen kent nog diverse heidevelden en -veldjes. Het grootste en bekendste heidegebied is het Buurserzand, een uniek natuurgebied dat, naast de Bommelas en het Buursermeertje, bekend is om de vele oude jeneverbessen (in het Twents: wakels of wakelbos).

Lees meer...

CLV-gebouw weer in volle glorie

Een feestelijke stoomdag - herfstdag 
Na een lange periode van onzekerheid is het CLV-gebouw in oude glorie hersteld. Op zondag 23 oktober 2016 kreeg het monumentale erfgoed haar geschiedenis weer terug.

Lees meer...

Dendrologisch onderzoek watermolen

Dendrochronologisch onderzoek Oostendorper watermolen

Om de verhalen over de geschiedenis van de oudste gebouwen van Haaksbergen zo volledig mogelijk te maken, is dendrochronologisch onderzoek een

Lees meer...

Expo geschiedenis r.k. arbeidersbeweging

De Historische Kring Haaksbergen bereidt momenteel een expositie voor over de geschiedenis van de katholieke arbeidersbeweging, die einde mei zal worden geopend in  Theeschenkerij “Jordaan” bij camping 'n Stien'nboer aan de Scholtenhagenweg. 

Lees meer...

Filmavond met Kees Müller in De Kappen

De maand november kent tegenwoordig een Culturele Week Haaksbergen. Onze Historische Kring had haar programma op donderdagavond 26 november, een heel bijzondere avond voor zeer talrijke gasten in De Kappen. Na het welkomstwoord van Wim Oltwater was het de beurt aan Kees Müller.

Lees meer...

Gemeentehuis 75 jaar

Dinsdag 15 maart heeft een delegatie van de Historische Kring Haaksbergen het college van burgemeester en wethouders een mooi versierde taart aangeboden vanwege de 75ste verjaardag

Lees meer...

Gidsendag Waterpark Lankheet

Het Twents Volkslied maakt gewag van de mooie natuur in onze streken. Maar het Waterpark Het Lankheet is wel zo mooi dat het nauwelijks te beschrijven is. Wanneer de gidsen van het Waterpark Het Lankheet

Lees meer...

Graven naar kasteel de Blankenborg

Op zaterdag 11 februari 2017 heeft de Taakgroep Archeologie van de Historische Kring Haaksbergen een kort archeologisch onderzoek uitgevoerd op de hoek van de Van Kriekenstraat en de Vincentstraat te Haaksbergen.

Lees meer...

Historisch leuke excursie naar Keulen

Op de zeer vroege ochtend van donderdag 7 juni 2018 betrad een club van bijna 80 historisch geïnteresseerden een comfortabele dubbeldeks touringcar, om op weg te gaan naar de grootste stad van Noordrijn-Westfalen: Keulen

Lees meer...

HKH Foto-expositie Saalmerink

Expositie van Marke tot Maatschap in het Saalmerink
Dinsdag 2 maart was de Historische Kring Haaksbergen aanwezig in het Saalmerink om de expositie van Marke tot Maatschap van de hand van Henk Krooshof te openen.

Lees meer...

HKH op boekenmarkt Haaksbergen

Zaterdag 23 juli gaf ook op de Haaksbergse boekenmarkt de Historische Kring weer acte de presence, met Gerard Vaanhold, Henny Slotman, Alfons Slotman, Hendrik Scholten en Jan van der Zanden.

Lees meer...

HKH op tropische boekenmarkt Haaksbergen

Met temperaturen van royaal in de dertig graden, hadden de vrijwilligers een topplek op de Markt met de boekenkraam van de Historische Kring Haaksbergen. Altijd toch maar weer opdravende vrijwilligers zoals Gerard Vaanhold, Henny Slotman en Jan van der Zanden hadden vanuit hun heerlijke positie achter stapels interessante koopwaar een vrolijk genderneutraal uitzicht op de zomerjurken van flanerende boekenliefhebbers. En zagen wij ook Kees Müller druk foto's maken van het toestromende leesvolk en de glunderende heren achter de kraam? Of was het Jan Goorhuis? Bij het ter perse gaan van dit bericht was het de auteur nog niet bekend of deze schitterende zondag ook in financieel opzicht vruchtbaar was. Maar weer petje af voor de jongens die altijd maar in de weer zijn voor onze historische kring.
H. van Blijswijk

Fotoverslag: klik hier.

Lees meer...

Jan Wielens gedecoreerd

 Iedereen komt wel eens in of door Sint Isidorushoeve. Niemand kan het ontgaan zijn dat er de laatste tijd rond de kerk en de pastorie heel veel veranderd is.

Lees meer...

JUBILEUMOAVND

Vrijdagavond 31 maart jl. vierde de Historische Kring Haaksbergen in het Theater de Kappen haar 50 - jarig bestaan. En hoe!

Lees meer...

Kreenk vuur de Twentse sproak

Zaterdag 21 november was voor de Kreenk vuur de Twentse Sproak een zeer belangrijke dag. Op de dag af 40 jaar geleden hadden een stel enthousiaste Twentenaren enkele schrijvers en dichters en andere geïnteresseerden verzameld om zich samen in te zetten voor hun dialect. Dat heugelijk feit werd deze zaterdag herdacht in het Parkhotel te Rijssen.

Lees meer...

Lezing kerkelijk erfgoed

De Werkgroep Monumenten en Archeologie van de Historische Kring Haaksbergen organiseert op woensdag 15 november een bijeenkomst over ons kerkelijk monumentaal erfgoed.

Lees meer...

Lezing Saalmerink viert Feest

Saalmerink viert feest
Hoeveel mensen zouden nu nog weten wanneer het Saalmerink gebouwd en geopend is? Een vraag die door de meeste mensen in Haaksbergen niet of nauwelijks beantwoord kan worden.

Lees meer...

Lezing Vooruitboeren

De stille revolutie op het platteland. In het kader van 100 jaar CLV organiseerde de Historische Kring 10 mei j.l. een bijeenkomst in de “Oude molen”. 

Lees meer...

Nieuwjaarsbijeenkomst januari 2018

Het was gezellig druk tijdens de nieuwjaarsreceptie op 11 januari 2018 in de kelder van de Historische Kring Haaksbergen. Onze voorzitter Wim Oltwater keek in zijn toespraak terug op het jubileumjaar 2017.

Lees meer...

Noaberweg 2017

In het weekend van 8 en 9 juli 2017 organiseerde de Historische Kring Haaksbergen voor de vijfde keer de grensoverschrijdende fietstocht, Haaksbergen- Ahaus. 

Lees meer...

Open Monumentendag 2015

De Open Monumentendag 2015, op zaterdag 12 september, staat in het teken van Kunst & Ambacht. Deelnemers aan de inmiddels traditionele fietstocht kunnen tijdens

Lees meer...

Open Monumentendag 2016

De Open Monumentendag 2016, op zaterdag 10 september, staat in het teken van Iconen en symbolen. Daarmee wordt ook in Haaksbergen bij de 26ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens

Lees meer...

Openhuis HKH tijdens Kerstmarkt

Tijdens de Kerstmarkt op zaterdagavond 19 en zondag 20 december 2015 nodigde de HKH het belangstellende publiek uit, zowel buiten bij onze marktkraam, als binnen in het Historisch Centrum.

Lees meer...

Paal in het veen

Onthulling van een Markepaal 
Markestenen markeren de grenzen tussen Marken. Marken zijn als het ware de voorlopers van de gemeenten en vormen het grondgebied  van een groep bij elkaar horende boeren.

Lees meer...

Tropische dorpswandeling 19 juli

 Na een dag met temperaturen die opliepen tot boven de 30 graden en een voorspelling van onweer in de avonduren was de verwachting van de gidsen niet erg hoog gespannen op een massale deelname

Lees meer...

Twee archieven geïndexeerd

Achter de schermen, gestaag en met enkele hoogte- en dieptepunten is door een kleine groep medewerkers van onze Kring gewerkt aan indexeringen van twee belangrijke onderdelen voor ons archief.

Lees meer...

Van Boekweitboer tot Dronepiloot

Theatergroep De reizigers speelt op vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2018 op boerderij Op den Vens aan de Onlandsweg 10 de vierakter Van Boekweitboer tot Dronepiloot. Aanvang 20:00 uur. In vier eenakters draait het om de opkomst van het rendementsdenken in de agrarische sector en binding van boeren met hun land om te overleven in (economische) zware tijden. De vier aktes:

Lees meer...

Van Gregorius tot Bach

Een reis door de geschiedenis van de kerkmuziek

Organist en historicus Joop Walhein neemt ons mee op een muzikale reis van duizend jaar door de geschiedenis van de kerkmuziek.

Lees meer...

Verslag jaarvergadering 19 april 2018

Jaarvergadering 2018

De jaarvergadering werd op 19 april 2018 gehouden in de Oude Molen te Haaksbergen. Er waren 36 leden aanwezig en 6 personen hadden zich afgemeld. De vergadering verliep in een prettige sfeer.

Lees meer...

Verslag Nijhoff-Lezing over Ariëns


Lezing Dr. Wim Nijhof over “Ariëns en de sociale strijd in Twente

In het kader van onze expositie “Ariëns & Eendracht” in Theeschenkerij Jordaan heeft Dr. Wim Nijhof (historicus) dinsdag 27 september een lezing gehouden over de rol van Mgr. Dr. Alphons Ariëns

Lees meer...

Workshop Genealogie

De tweede workshop voor beginnende stamboomonderzoekers met succes afgesloten. De startescursus genealogie, een initiatief van Gerard Vaanhold, Arnold Lenderink en Henk Menkehorst, zit er weer op.

Lees meer...

Workshop stamboomonderzoek

Een (stam)boompje opzetten bij de Historische Kring 
Woensdag negen november was het zover. Zeven enthousiaste mensen, vijf mannen en twee vrouwen, namen deel aan de workshop stamboomonderzoek

Lees meer...

Zonovergoten dorpswandeling

Dorpswandeling woensdag 18 juli 2018

Rond 19.00 u. verzamelden zich ongeveer 30 mensen rond ons Historisch centrum om deel te nemen aan de gratis rondleiding door ons dorp. Na een korte inleiding over de geschiedenis van Haaksbergen, ging de groep op weg voor een leerzame trip door de ster van Twente onder leiding van Hennie Slotman, onze expert op het gebied van de geschiedenis van het dorp. 
Alle vragen die in de vooraankondiging van deze wandeling waren gesteld, werden door Hennie in zijn deskundige verhaal beantwoord. Het gezelschap bestond uit diverse personen van diverse leeftijden en diverse woonplaatsen.
Voor diegenen die de eerste twee dorpswandelingen hebben gemist is er in augustus nog een mogelijkheid op de 3e woensdag van die maand (15 augustus) om 19.00 uur om mee te wandelen.

Wim Oltwater
Fotoverslag: klik hier.

 

Lees meer...

Zonovergoten excursie Tecklenburg

Op deze record-fraaie 13e oktober 2018 zou het 26 graden Celsius worden. Al om 12.15 uur waren truien en jassen niet meer nodig op het busstation in Haaksbergen. Daar wachtten een kleine honderd mensen op de twee bussen van Ter Doest uit Hengevelde. Het ging om deelnemers aan de Tecklenburgexcursie, georganiseerd door de Historische Kring Haaksbergen. De bussen vertrokken slechts vijf minuten later dan de geplande vertrektijd,

Lees meer...

 

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag 

Openingstijden Historisch Centrum

09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
Gesloten
19.00-22.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur  

Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina's van
Oud-Haaksbergen

en de 
Historische Kring Haaksbergen