Nieuws

Boek Edwina van Heek Stg.

Jubileumboek Trouw aan Twente
Een speciale uitgave door de Stichting Edwina van Heek

De Open Monumenten Dag 2019 was voor vele deelnemers uit Haaksbergen het moment om eens achter de coulissen te kunnen kijken van het landgoed Zonnebeek, gelegen tussen Haaksbergen en Enschede.

(Foto: https://cultureelerfgoedenschede.nl/wordpressnew/huis-zonnebeek/)

Vanaf de straat dromen vele voorbijgangers weg bij het aanzien van het imposante buitenverblijf  van Jan Bernard van Heek (1863-1923) en zijn Amerikaanse echtgenote Edwina Burr Ewing (1872-1945). Na het overlijden van Edwina is in 1946 is de Stichting Edwina van Heek opgericht.  Het was Edwina’s plan om haar bezit, zijnde haar vermogen, haar landgoed en haar Huis Zonnebeek achter te laten in een stichting om het voortbestaan van deze fraaie buitenplaats zeker te stellen. In 1956 werd  het landgoed en het Huis Singraven te Denekamp van Willem Laan aan het bezit van de stichting gevoegd.

De Stichting bestaat dit jaar 75 jaar. Reden om uitgebreid in te gaan op het ontstaan, behoud en toekomst van deze twee landgoederen. Onder de bezielende leiding van het bestuur van de Stichting  met als voorzitter Rudolf van Heek, is door Eugenie Mogendorff-ter Kuile een prachtig geïllustreerd boek geschreven: Trouw aan Twente. Het geeft een duidelijk overzicht van het wel en wee van de twee landgoederen. En heel bijzonder zijn ook de werkelijk fantastische foto’s die een goed beeld geven van de historische maar ook de huidige staat van de huizen, het interieur, de parken en tuinen en de omringende natuurgebieden. 

Het boek komt slechts beperkt in de verkoop, via boekhandel Broekhuis. Leden van de Historische Kring Haaksbergen kunnen via een speciale manier in het bezit van dit naslag-jubileumboek komen. Elke zaterdagmorgen van 10:00 tot 11:30 uur is het boek verkrijgbaar à € 34.50  op het Landgoed Zonnebeek in het koetshuis/archief aan de  Zonnebeekweg 114. 

Lees meer...

Aold Hoksebarge 2021 nr. 3 in aantocht

De nieuwe AH valt binnenkort op de deurmat.
Korte inhoud: 

 • Woonwinkel Te Lintelo, door Tonny te Lintelo
 • Hotel H.W. Eijsink, door Eric Ooink
 • Wederopbouw boerderijen, deel 3, door Eric Ooink
  De laatste aflevering over de afwikkeling van de schade door WO2
 • Kiek toch es...., door Caecil Waijerdink
  Over het oude gemeentehuis en naastgelegen panden aan de Markt
 • Voorouders Youp van 't Hek, door Rob Stokkers
  Genealoogie van cabaretier gaat terug tot in Haaksbergen
 • Moodersproak, door Marlies Nijhuis
 • De nalatenschap van pastoor Wienholts, door Frans de Lugt
  De legendarische kerkleider regelde in zijn testament alles tot in de kleinte details

 

Lees meer...

De story van Pathoni

Samenstelling: Henk Krooshof
Foto's: Historische Kring Haaksbergen en Henk Krooshof
Tekst: Frans de  Lugt, ingesproken door Marlies Nijhuis
Muziek: Dan Lebowitz / AudioLibrary lic.nr 10542994

 

Lees meer...

Woensdag-marktdag

Een videopresentatie van de woensdagmarkt in Haaksbergen door de jaren heen.

Samenstelling: Henk Krooshof.

De Markt. Wie kent nog de slogan "Oop de markt is uw gulden een daalder waard?" Inmiddels hebben we de Euro en is de Markt anno nu nog steeds voordelig? Wederom heeft Henk Krooshof, vrijwilliger bij de Historische Kring, een leuke compilatie gemaakt met als onderwerp de Markt in Haaksbergen. Oude beelden worden afgewisseld met beelden van nu. De Historische Kring wenst U veel kijkplezier.
Henk Menkehorst

Foto's Archief Historische Kring Haaksbergen en Henk Krooshof
Muziek: Karaoke Comment ça va - The Shorts. Lic. 10542994

Wilt u het werk van de Historische Kring Haaksbergen steunen? Word dan lid/donateur voor maar 18 euro per jaar. U ontvangt daarvoor 4x per jaar ons blad Aold Hoksebarge. Aanmelding hier.

 

Lees meer...

RTV-Sternet “Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding”

RTV-Sternet documentaire “Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding”
Geproduceerd door de Historische Kring, K.B.O. Haaksbergen en de Wittemgroep KBO.

De Tweede Wereldoorlog 1940-1945 was een verschrikkelijke tijd. Vijf jaren waarin ons de vrijheid werd afgenomen en waarin mensen tot barbaarse wezens konden worden. Daarom houdt de oorlog ons nog altijd bezig.
In het afgelopen jaar zou de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen groots worden herdacht met een veelheid activiteiten. In theater “De Kappen” zou daarom ook een bijzondere voorstelling zijn met herinneringen aan die tijd. Ten gevolge van de corona pandemie kon dat toen en ook dit jaar helaas geen doorgang vinden.
Daarom presenteren de Historische Kring Haaksbergen, KBO afd. Haaksbergen en de Wittemgroep-KBO in samenwerking met RTV Sternet op woensdag 5 mei om 19.00 uur op het YouTube kanaal van RTV Sternet Haaksbergen de videostream uitzending “Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding”.
Zij hebben een informatief programma van een uur samengesteld met berichten over die verschrikkingen maar ook hoe wij tenslotte weer werden bevrijd.

Wat kunt u zoal verwachten in dat uur.

Allereerst vertellen Lies Oortman-Leppink, Herman Waanders en Antoon Leferink over hun persoonlijke ervaringen van die tijd in Haaksbergen.
Daarna presenteren Henri Achterberg en Léon Klaczynski indringende verhalen van hun vaders als verzetsman en als Pools militair.
De bevrijding van Haaksbergen en Twente wordt in beeld gebracht aan de hand van fotomateriaal en filmbeelden gemaakt aan het einde maart 1945 en begin april 1945 tijdens de opmars van de geallieerde Engelse, Canadese en Poolse legers. 
Tenslotte zal Harry Maathuis gespreksleider zijn van een discussie over de lessen we kunnen trekken uit die tijd. Deelnemers zijn aan de gesprekstafel zijn Bennie Waanders, Léon Klaczynski en Henri Achterberg.

Via deze link kunt u met uw internetverbinding op woensdag 5 mei ’s avonds om 19.00 uur rechtstreeks inloggen om deze uitzending te kunnen volgen:  https://haaksbergeninbeeld.nl/herdenken

De uitzending zal daarna nog de hele maand mei op het YouTube kanaal van RTV-Sternet te volgen zijn.

PROMOfilmpje: klik hier

Lees meer...

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur  

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten