Nieuws

Nieuws

Nieuws

HKH op boekenmarkt Ootmarsum

Voor de zoveelste keer stonden we op de Ootmarsumse boekenmarkt. Evenals voorgaande jaren mochten wij niet klagen over belangstelling voor onze boeken die we in de verkoop hadden,
Lees meer...

Historisch leuke excursie naar Keulen

Op de zeer vroege ochtend van donderdag 7 juni 2018 betrad een club van bijna 80 historisch geïnteresseerden een comfortabele dubbeldeks touringcar, om op weg te gaan naar de grootste stad van Noordrijn-Westfalen: Keulen

Lees meer...

Dendrologisch onderzoek watermolen

Dendrochronologisch onderzoek Oostendorper watermolen

Om de verhalen over de geschiedenis van de oudste gebouwen van Haaksbergen zo volledig mogelijk te maken, is dendrochronologisch onderzoek een adequaat middel om hiaten met betrekking tot jaartallen te dichten.

Lees meer...

Verslag jaarvergadering 19 april 2018

Jaarvergadering 2018

De jaarvergadering werd op 19 april 2018 gehouden in de Oude Molen te Haaksbergen. Er waren 36 leden aanwezig en 6 personen hadden zich afgemeld. De vergadering verliep in een prettige sfeer.

Lees meer...

Nieuwjaarsbijeenkomst januari 2018

Het was gezellig druk tijdens de nieuwjaarsreceptie op 11 januari 2018 in de kelder van de Historische Kring Haaksbergen. Onze voorzitter Wim Oltwater keek in zijn toespraak terug op het jubileumjaar 2017.

Lees meer...

Gidsendag Waterpark Lankheet

Ons Haaksbergse Waterpark Het Lankheet

Het Twents Volkslied maakt gewag van de mooie natuur in onze streken. Maar het Waterpark Het Lankheet is wel zo mooi dat het nauwelijks te beschrijven is.

Lees meer...

Lezing kerkelijk erfgoed

De Werkgroep Monumenten en Archeologie van de Historische Kring Haaksbergen organiseert op woensdag 15 november een bijeenkomst over ons kerkelijk monumentaal erfgoed.

Lees meer...

Tropische dorpswandeling 19 juli

 Na een dag met temperaturen die opliepen tot boven de 30 graden en een voorspelling van onweer in de avonduren was de verwachting van de gidsen niet erg hoog gespannen op een massale deelname

Lees meer...

Noaberweg 2017

In het weekend van 8 en 9 juli 2017 organiseerde de Historische Kring Haaksbergen voor de vijfde keer de grensoverschrijdende fietstocht, Haaksbergen- Ahaus. 

Lees meer...

Lezing Vooruitboeren

De stille revolutie op het platteland. In het kader van 100 jaar CLV organiseerde de Historische Kring 10 mei j.l. een bijeenkomst in de “Oude molen”. 

Lees meer...

JUBILEUMOAMND

Vrijdagavond 31 maart jl. vierde de Historische Kring Haaksbergen in het Theater de Kappen haar 50 - jarig bestaan. En hoe!

Lees meer...

Graven naar kasteel de Blankenborg

Op zaterdag 11 februari 2017 heeft de Taakgroep Archeologie van de Historische Kring Haaksbergen een kort archeologisch onderzoek uitgevoerd op de hoek van de Van Kriekenstraat en de Vincentstraat te Haaksbergen.

Lees meer...

Albert Rozemaprijs 2017

De Albert Rozemaprijs 2017 is gegaan naar mevrouw Astrid Kramer uit Buurse, eigenaresse van het eeuwenoude erf Jaasink in Buurse. Albert Rozema prijs  2017 naar Buurse

Lees meer...

Workshop Genealogie

De tweede workshop voor beginnende stamboomonderzoekers met succes afgesloten. De startescursus genealogie, een initiatief van Gerard Vaanhold, Arnold Lenderink en Henk Menkehorst, zit er weer op.

Lees meer...

Twee archieven geïndexeerd

Achter de schermen, gestaag en met enkele hoogte- en dieptepunten is door een kleine groep medewerkers van onze Kring gewerkt aan indexeringen van twee belangrijke onderdelen voor ons archief.

Lees meer...

Workshop stamboomonderzoek

Een (stam)boompje opzetten bij de Historische Kring 
Woensdag negen november was het zover. Zeven enthousiaste mensen, vijf mannen en twee vrouwen, namen deel aan de workshop stamboomonderzoek

Lees meer...

Lezing Saalmerink viert Feest

Saalmerink viert feest
Hoeveel mensen zouden nu nog weten wanneer het Saalmerink gebouwd en geopend is? Een vraag die door de meeste mensen in Haaksbergen niet of nauwelijks beantwoord kan worden.

Lees meer...

CLV-gebouw weer in volle glorie

Een feestelijke stoomdag - herfstdag 
Na een lange periode van onzekerheid is het CLV-gebouw in oude glorie hersteld. Op zondag 23 oktober 2016 kreeg het monumentale erfgoed haar geschiedenis weer terug.

Lees meer...

Verslag Nijhoff-Lezing over Ariëns


Lezing Dr. Wim Nijhof over “Ariëns en de sociale strijd in Twente

In het kader van onze expositie “Ariëns & Eendracht” in Theeschenkerij Jordaan heeft Dr. Wim Nijhof (historicus) dinsdag 27 september een lezing gehouden over de rol van Mgr. Dr. Alphons Ariëns

Lees meer...

Open Monumentendag 2016

De Open Monumentendag 2016, op zaterdag 10 september, staat in het teken van Iconen en symbolen. Daarmee wordt ook in Haaksbergen bij de 26ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens

Lees meer...

HKH op boekenmarkt Haaksbergen

Zaterdag 23 juli gaf ook op de Haaksbergse boekenmarkt de Historische Kring weer acte de presence, met Gerard Vaanhold, Henny Slotman, Alfons Slotman, Hendrik Scholten en Jan van der Zanden.

Lees meer...

Expo geschiedenis r.k. arbeidersbeweging

De Historische Kring Haaksbergen bereidt momenteel een expositie voor over de geschiedenis van de katholieke arbeidersbeweging, die einde mei zal worden geopend in  Theeschenkerij “Jordaan” bij camping 'n Stien'nboer aan de Scholtenhagenweg. 

Lees meer...

Gemeentehuis 75 jaar

Dinsdag 15 maart heeft een delegatie van de Historische Kring Haaksbergen het college van burgemeester en wethouders een mooi versierde taart aangeboden vanwege de 75ste verjaardag

Lees meer...

HKH Foto-expositie Saalmerink

Expositie van Marke tot Maatschap in het Saalmerink
Dinsdag 2 maart was de Historische Kring Haaksbergen aanwezig in het Saalmerink om de expositie van Marke tot Maatschap van de hand van Henk Krooshof te openen.

Lees meer...

Van Gregorius tot Bach

Een reis door de geschiedenis van de kerkmuziek

Organist en historicus Joop Walhein neemt ons mee op een muzikale reis van duizend jaar door de geschiedenis van de kerkmuziek.

Lees meer...

Openhuis HKH tijdens Kerstmarkt

Tijdens de Kerstmarkt op zaterdagavond 19 en zondag 20 december 2015 nodigde de HKH het belangstellende publiek uit, zowel buiten bij onze marktkraam, als binnen in het Historisch Centrum.

Lees meer...

Filmavond met Kees Müller in De Kappen

De maand november kent tegenwoordig een Culturele Week Haaksbergen. Onze Historische Kring had haar programma op donderdagavond 26 november, een heel bijzondere avond voor zeer talrijke gasten in De Kappen. Na het welkomstwoord van Wim Oltwater was het de beurt aan Kees Müller.

Lees meer...

Kreenk vuur de Twentse sproak

Zaterdag 21 november was voor de Kreenk vuur de Twentse Sproak een zeer belangrijke dag. Op de dag af 40 jaar geleden hadden een stel enthousiaste Twentenaren enkele schrijvers en dichters en andere geïnteresseerden verzameld om zich samen in te zetten voor hun dialect. Dat heugelijk feit werd deze zaterdag herdacht in het Parkhotel te Rijssen.

Lees meer...

Paal in het veen

Onthulling van een Markepaal 
Markestenen markeren de grenzen tussen Marken. Marken zijn als het ware de voorlopers van de gemeenten en vormen het grondgebied  van een groep bij elkaar horende boeren.

Lees meer...

Jan Wielens gedecoreerd

 Iedereen komt wel eens in of door Sint Isidorushoeve. Niemand kan het ontgaan zijn dat er de laatste tijd rond de kerk en de pastorie heel veel veranderd is.

Lees meer...

Open Monumentendag 2015

De Open Monumentendag 2015, op zaterdag 12 september, staat in het teken van Kunst & Ambacht. Deelnemers aan de inmiddels traditionele fietstocht kunnen tijdens

Lees meer...

Openingstijden Historisch Centrum

Maandag     19.00-22.00 uur
Dinsdag       13.30-17.00 uur
Donderdag  19.00-22.00 uur
Vrijdag         13.30-17.00 uur  

Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina van Oud-Haaksbergen