ACTUEEL

Noaberfietstocht Ahaus-Haaksbergen succes voor happy few

De Historische Kring Haaksbergen en de Heimatverein Ahaus organiseerden op zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016 weer de Noaberweg, de 2-daagse cultuur-historische fietstocht tussen Haaksbergen en Ahaus.

De Haaksberger deelnemers fietsen de eerste dag naar Ahaus en de deelnemers vanuit Ahaus naar Haaksbergen. Na overnachting in respectievelijk Ahaus en Boekelo, fietsen zij de tweede dag weer huiswaarts, beide dagen begeleid door lokale gidsen. Deze tweedaagse fietstocht met een overnachting in het Ahauser Ratshotel en een stadswandeling door Ahaus voert in de vorm van twee lussen die samen een acht vormen, door de fraaie grensregio van Haaksbergen naar Ahaus. Twee gidsen van de Noaberweg hebben hun ervaringen op papier gezet. 

Dag 1, het verhaal van Willie Ottink
Dag 2, het verhaal van Clemens Wentink

zaterdag 28 mei Willy Ottink
“Via een toeristische route met historische interessante plekken en monumentale gebouwen werden de Haaksbergse deelnemers begeleid naar de Haarmühle. Dezelfde morgen vertrokken de deelnemers uit  Ahaus met hun begeleiders richting Haaksbergen. Halverwege bij de Haarmühle troffen zij, zoals afgesproken, het Haaksbergse gezelschap op weg naar Ahaus in een close finish. 
De vooraf bestelde lunch in het Restaurant Haarmühle liet zich goed smaken en de gezelligheid van het samen lunchen kreeg een extra vrolijke noot door Hermann, een deelnemer uit Ahaus met ‘zangkwaliteiten’!

Na het wensen van een prettig vervolg van de fietstocht en het wisselen van de begeleiders werd de tocht in beide richtingen vervolgd. Onze gasten uit Ahaus fietsten vanaf de Haarmühle via de voormalige executieplaats Galgenbülten, het Erve Markslag en een rondje Witte Veen naar Buurse. In Buurse werd bij de enkele historische plekken. Vervolgens ging het voort langs de Buursebeek, het Buurserzand, naar de volgende informatieve stop: het Lös Hoes Bommelas. Na passage van de Markepaal Buurserzand en het Buursermeertje op naar de schaapskooi Erve Roosink aan de Rosinkweg voor de laatste stop. Daarna snel naar het terras aan de Markt in Haaksbergen waar nog wat werd nagepraat met onze gasten. Als dagbegeleider zat onze taak erop en werden de fietsters door Hr. Oltwater uitgenodigd voor een dorpswandeling. Vervolgens fietsten we via de kortste weg naar het Resort Bad Boekelo: dineren en uitrusten van de eerste dag Noaberweg.”


zondag 29 mei Clemens Wentink ‘Zingend langs de Noaberweg’
“Johan Krooshof en ik ontvingen de 19 Duitse deelnemers bij Hotel Boekelo, voor het 2e deel van de route. Er was veel lof over de accommodatie en het prachtige weer. Dus snel op de fiets richting Haaksbergen via o.m. de Jordaanshoeve, Korenmolen, Museum Buurtspoorweg, CLV-gebouw en Theeschenkerij Jordaan. Dankzij de inbreng van de nachtwacht van Ahaus Hermann Volmer werd er bij verschillende objecten een bijpassend lied gezongen, vaak zelfs in het Nederlands, zoals ‘Daar bij die molen’, ‘De stoker en de machinist hebben de trein gemist’ en ‘Op de grote stille heide liep een herder eenzaam rond.’ Hermann had zijn hoofd vol teksten en melodieën, die massaal  meegezongen werden. Er was veel bewondering voor de activiteiten van de Historische Kring Haaksbergen m.b.t. monumentenbehoud. Na de lunch in de Haarmühle en het afscheid van de enthousiaste Duitsers, reden we terug met de helaas kleine Nederlandse groep. Maar het was heel gezellig en er was een nieuw hoogtepunt: de rondwandeling in de tuinen van Zonnebeek. Een kersje op de taart zoals iemand opmerkte. Helaas hebben te veel Haaksbergenaren deze kans gemist. Kunnen we volgend jaar wel doorgaan als de Nederlanders niet meefietsen? 
Clemens Wentink

Reactie van een Duitse deelnemer:

Hermann Volmer: "Heide- Moor -Wälder - Wiesen ich wußte garnicht um die weite Schönheit dieses Landes . Die Venntüte flötete und die Kibitze sturzten durch die Luft.. für mich besonders wichtig war das Singen Mit den Holländern : War de blanke top der duinen  und op de groote stille heide" Am 2. Tag der ersehnte Regen , tat unserer Stimmung aber keinen Abbruch. Eindrucksvoll die Großen Photographien im Wald von Haaksbergen Natur und Kultur im Einklang.Sehr gute Vorträge auf beiden Seiten. Ich wünschte mir für die Zukunft noch abends einen gemeinsamen gemütlichen Abend. hartlik gedankt."

 

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur  


Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina's van
Oud-Haaksbergen

en de 
Historische Kring Haaksbergen