ACTUEEL

Historische ommetjes en fietstochten

Ga op pad met onze Historische wandelingen(ommetjes) en fietstochten. Folders te verkrijgen bij de VVV. Ook kunt u de routes, voorzien van de nodige foto’s en info,

op uw telefoon of gps-toestel downloaden.1)

Het Möll'npad 10,5 km
Ommetje Haaksbergen langs oude kerkepaden
http://www.landschapoverijssel.nl/route/1516 

Het ommetje "Het Möll’npad" van ongeveer 11 km laat de wandelaar kennismaken met een afwisselend landschap vol cultuurhistorie. De lange route is 10,5 km en de korte 7,5 km. Het eerste deel van de wandeling gaat door volkspark het Scholtenhagen, waar diverse recreatieve en sportvoor-zieningen aanwezig zijn. Via Theeschenkerij Jordaan komen wij bij de Oostendorper Watermolen. Het tweede gedeelte leidt langs de Buurser-beek en door een oud boerenlandschap. Vanaf "Het Möll’npad" is er nog een aantal mogelijkheden voor de wandelaar om naar eigen bevinden de route te verlengen of in te korten. In ieder geval: veel wandelplezier!

Praktische informatie:
Markering: Routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden toegestaan mits aangelijnd.    

Twistpad aan de grens (Zuid Twente)
http://www.landschapoverijssel.nl/route/2650

 

    

In het meest zuidelijk deel van Haaksbergen ligt het Haaksbergerveen een gebied van hoogveen, waar water- en moerasvogels, slangen, libellen, kikkers en nog vele andere dieren zich thuis voelen. Het meest westelijk deel van het Haaksbergerveen wordt wel het Armenveen genoemd. Het is een gebied van veen, heide en boerenlandschap aan de grens met Duitsland. Hier werd veen gestoken en de heide werd gebruikt door boeren om hier schapen te laten grazen. Over het gebruik van het veen waren er vroeger vele twisten door buurtbewoners. Dit ging er soms zeer hardhandig aan toe. Na de 80-jarige oorlog gingen de katholieken in een schuilkerk net over de grens met Duitsland ter kerke. (St.-Franziskus Kirche in Zwillbrock)

 De Vier Markenwandeling 6km plus een extra lus van 7.5 km
Ommetje Sint Isidorushoeve
http://www.landschapoverijssel.nl/route/2556 


De Hoeve is een kerkdorp dat is ontstaan rond de in 1927gebouwde Rooms Katholieke Isidoruskerk. Rond het dorp liggen vier marken, te weten Eppenzolder, Stepelo, Boekelo en Holthuizen. Tijdens dit ommetje kom je in alle vier de marken. Onderweg kom je langs twee markepalen. De markepaal Boekelo/Holthuizen stamt uit 1792, deze paal geeft de grens aan tussen de marken Boekelo en Holthuizen. Grensgeschillen waren vaak aanleiding tot twisten tussen de marken. Door dergelijke stenen palen te plaatsen, welke voor de helft waren ingegraven, was er geen misverstand meer mogelijk.

Praktische informatie:
Markering: Routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden toegestaan mits aangelijnd.

Fietsroute De Hoeve 32km
Sint Isidorushoeve, Gemeente Haaksbergen, Overijssel
http://www.landschapoverijssel.nl/route/1681

De route voert u vanuit het kerkdorp St.-Isidorushoeve deels door het oude Twentse hoevenlandschap met willekeurig gegroepeerde boerderijen en deels door het ontginningsland­schap met rechte wegen en daaraan de boerderijen. Hoewel de maïs het graan heeft verdreven zijn de ho­gere esgronden nog goed in het landschap zichtbaar. Bewonerssporen gaan terug tot de negende eeuw, getuige de resten van een ijzeroven. Het schattingsregister uit 1472 vermeldt een aantal nog bestaande boerenerven. De markenamen Boekelo, Holthuizen, Stepelo, en Eppenzolder zijn nog slechts bekend via een enkele markesteen. Is er in het Olthoesbrook ooit een klöpke vermoord? Herman van der Haar (1867-1938), brak door met zijn schilderij "Verkoping op een boerendeel" bij erve "De Rietboer". 

Onder de Vliegroute
Fietsen langs de plekken waar vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort.
http://haaksbergenapp.nl/fietsroute-onder-de-vliegroute-verkrijgbaar-9536  

Deze ca 50 km lange fietsroute voert langs de plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog op Haaksbergs grondgebied geallieerde vliegtuigen, zowel bommenwerpers als jagers, zijn neergestort. Het idee voor deze fietsroute is ontstaan na de uitgave van het boek 'Onder de vliegroute' in het najaar van 2014. 'Onder de Vliegroute' gaat over de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen en de vliegers die zijn neergestort. Een herdenkingsmonument voor deze gevallen piloten en bemanningsleden is te vinden op de Begraafplaats aan de Enschedesestraat. De route is te koop bij VVV Haaksbergen 

Ommetje Veldmaat
Startpunt Bonifatiuskerk Veldmaterstraat
Zie: http://www.landschapoverijssel.nl/route/1455 

Een eeuwenoud boerenlandschap, afgewisseld met heidevelden, vennetjes en mooie kleinschalige bossen. De Veldmaat ligt in het noorden van de gemeente Haaksbergen. Tot in de 17e eeuw was dit gebied woest en onherbergzaam. Eerst rond 1615 werd in het Stepelerveld een stukje grond ontgonnen om als weidegrond of hooimaat te dienen. Aldus kreeg deze 'maat in het veld' de naam 'Veldmaat'. Na verloop van tijd ontstond hier een buurtschap waarvan meerdere boerderijen deel uitmaakten. Met de bouw van de Bonifatiuskerk in 1934 verschoof het centrum van de buurtschap naar het zuiden en kwam het huidige kerkdorp De Veldmaat tot stand. Het gebied dat we nu als De Veldmaat kennen lag vroeger in twee middeleeuwse marken: de marke van Holthuizen, Eppenzolder en Stepelo in het noordwesten en de marke van Haaksbergen en Honesch in het zuidoosten. In het gebied van een marke regelde een boerengemeenschap het beheer van de gemeenschappelijke gronden, veelal heide en veen. De gebruiksrechten werden vastgelegd met zogenaamde waardelen. Alleen de eigenaren van de zogenaamde gewaarde erven hadden zeggenschap. 

 

1)      De app is voorlopig beschikbaar in de Google Playstore en de Itunes Appstore en geschikt voor telefoons en tablets met Android en IOS. Zoek op Wandelen in Overijssel. Zie http://www.landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur  


Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina's van
Oud-Haaksbergen

en de 
Historische Kring Haaksbergen