Aold Hoksebarge 2022 nr. 5

Aold Hoksebarge. Inhoud jaargang 55, nummer 3

Dievelaarsschuur: padvindershuis wordt kinderopvang Bloesem
*door Eric Ooink

Een bekend monument in Haaksbergen is de Dievelaarsschuur. Jarenlang was die in gebruik als padvindershuis, maar afgelopen zomer heeft de voormalige turfschuur een nieuwe bestemming gekregen. Het markante gebouw aan het Dievelaarslaantje op park Scholtenhagen (sinds 1951) wordt gehuurd door Kinderopvang Bloesem. Een verhaal over de historie van deze schuur, die in het Haaksbergerveen stond als droogschuur voor de steen- en pannenfabriek van de familie Dievelaar.

Monument in Buurse voor acht oorlogsslachtoffers
*door Eric Ooink
Op zondagmorgen 26 juni is in Buurse onder grote belangstelling een oorlogsmonument onthuld voor de acht slachtoffers, toentertijd wonende in Buurse, die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Het monument werd onthuld door kinderen van de Basisschool en door broer en zus Dina Nabers en Bernard ter Huurne, die beiden de oorlog hebben meegemaakt.

OVER DE GRENS, herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Buurse
Uitgave: Heemkundegroep Arfgood Buurse
Samenstelling: Ria Hartgerink-Termathe (auteur) en Henk Reimerink
*door Frans de Lugt

Het idee voor dit boek was afkomstig van de muziekvereniging Crescendo om 75 jaar bevrijding niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. In deze uitgave doen 15 Buursernaren hun verhaal over wat zij zich herinneren van WO2 in Buurse. De samenstellers benadrukken dat de meeste geïnterviewden toen nog kinderen waren. Door die persoonlijk gekleurde verhalen is het dan ook geen objectief geschiedenisboek, maar om de oorlogsbeleving door kinderogen terug te kunnen lezen geeft wel een heel speciale sfeer.

Oald en Nie-j Hoksebarge: de Brink
*door Henk Menkehorst en Henk Krooshof

Op de grote zwart-witfoto zien we de Brink in Haaksbergen in vroegere tijden, ook Schepersbrink genoemd.
De panden rond de Coöperatie
Henny Slotman beschrijft de historie van de percelen in de Spoorstraat en hun eigenaren. Dit artikel betreft sectie J 514 en J 515 huis nummers 102 en 103, op de hoek bij de Piepenbrink. Het gaat o.a. over Coöperatie Volksbelang, opgericht op 11 oktober 1891, mede uit ongenoegen over de zogenaamde verplichte winkelnering.

Buurserzand, een geschenk van Edwina van Heek-Burr Ewing
*door Frans de Lugt

Het Buurserzand is eigendom van Natuurmonumenten. In 1929 was dit prachtige stuk buitengebied een schenking van Edwina van Heek-Burr Ewing aan de ‘Vereeniging tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland’, zoals toen de naam luidde. Wie was die Edwina en wat was de betekenis van de naar haar genoemde stichting?

Zoektocht naar de voorouders van erve Ellenbroek (2)
In de buurschap Boekelo aan de westkant van de gemeente Haaksbergen ligt het erve Ellenbroek. In het vorige nummer van Aold Hoksebarge beschreef Hans Ellenbroek hoe voor hem de zoektocht begon naar zijn voorouders. Deel 2 begint met de geschiedenis van deze boerderij vanaf de 19e eeuw.

Moodersproake: Hoondsdage
De Hoksebargse taalrubriek door Marlies Nijhuis