Aold Hoksebarge jrg 55 nr. 2 komt eraan

Inhoud Aold Hoksebarge jaargang 55, nummer 2

De oude en de nieuwe Assinkbrug
*door Eric Ooink
Over de Buurserbeek ligt sinds eind 2021 in volle glorie een nieuwe Assinkbrug. Wim Oltwater is als coördinator publieksrondleidingen op landgoed Het Lankeet trots op het uiteindelijke resultaat. “Eind november vorig jaar begon de herbouw van deze brug in het Assinkbos en de werkzaamheden waren vlak voor de kerstdagen gereed. Hierdoor is er een fraaie wandelverbinding ontstaan tussen de landgoederen Het Lankheet en Het Assink”.

Het oude postkantoor
Onze medewerker Henny Slotman is gedoken in de kadastrale leggers vanaf 1830 over de huizen en bewoners in de Spoorstraat. De serie gaat 16 afleveringen tellen. In het vorige nummer beschreef hij het Scholtenhuis, dat stond op de hoek van de Markt met de Spoorstraat. In deze aflevering de historie van huis 92 op de hoek met de Piepenbrink, waar het oude postkantoor stond en waar nu een hoorwinkel staat.

Zoektocht naar de voorouders op erve Ellenbroek (1)
*door Hans Ellenbroek
Als geboren Deventenaar vertrok ik wegens een nieuwe baan van mijn vader naar de stad Utrecht. Ik was toen drie maanden oud. Na mijn huwelijk kwam ik in 1970 terecht in IJsselstein, waar ik nog steeds woon aan de Hollandse IJssel. Vijftig jaar geleden kwam ik via mijn vader in het bezit van fotokopieën van een krantenfeuilleton over pauselijke zouaven, waar mijn overgrootvader Willem Ellenbroek in voorkwam als zouaaf. Dat leidde niet alleen tot historisch onderzoek naar de zouaven en mijn boek ‘Rome tot de dood’ uit 1997, maar ook tot een nieuwe hobby: genealogie. Vandaar mijn zoektocht naar mijn voorouders.

Oald en Nie-j Hoksebarge: de vroegere Jongensschool
*door Henk Menkehorst en Henk Krooshof
In het hart van dit nummer zijn twee foto’s te bewonderen over de oude en de nieuwe situatie van waar vroeger de Jongensschool stond en nu het busstation is.

Bommen-Berend en Rampjaar 1672
*door Eric Ooink
Helaas is oorlog momenteel een actueel thema in Europa. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar 1672 plaatsvond en we hier zelf te maken kregen met militaire terreur. Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Münster en Keulen vielen in 1672 de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen. Midden- en Noord-Nederland werden bezet door de Münsterse bisschop Bernhard von Galen. Wie was deze ‘Bommen-Berend’ en wat is er in Haaksbergen bekend over zijn invallen?

Ruilhandel in oorlogstijd
*door Tonny te Lintelo
Als na de oorlog geborene moet ik bij mijn naspeuringen over het leven in de jaren veertig afgaan op mondelinge verhalen van diegenen die de oorlogstijd hebben meegemaakt of datgene wat terug te vinden is in statistieken, krantenknipsels e.d. Bij het schrijven van het artikel over 75 jaar Te Lintelo Meubelen, september vorig jaar gepubliceerd in Aold Hoksebarge, vond ik een aantal leuke voorvallen waarvan ik meer wilde weten.

Wonen en werken in een oude boerderij op het platteland
*door Clemens Wentink
Op het moment dat ik dit schrijf, verschijnt het eerste groen in de natuur; een goed moment om aandacht te besteden aan het Twentse platteland. Dit keer zullen we vooral schrijven over Twentse erven in onze omgeving. Het veld in door de buurschappen Eppenzolder en Holthuizen

Schapenhouderij op Zonnebeek
*door Toon Tankink en Jan van der Zanden
Mede naar aanleiding van de Open Monumentendag 2019 kwam de voorzitter van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen, de gepensioneerde dierenarts Toon Tankink, in contact met de beheerder van Huis Zonnebeek. Ben van Sark wees Toon Tankink op een bijzonder soort logboek (Landbouw op Zonnebeek, juni 1911) van Jan Bernard van Heek, waarin deze nauwkeurig schreef over het beheer van zijn  landgoed Zonnebeek: over de bomen, het onderhoud  en de dieren van dit schitterende landgoed.

Verder in dit nummer: de taalrubriek Moodersproake door Marlies Nijhuis, de column van voorzitter Wim Oltwater en het Verenigingsnieuws door secretaris Jan Pot.

vrijdag  09.00-12.00 uur