Aold Hoksebarge nr. 3 is uit

De nieuwe Aold Hoksebarge is verschenen: nummer 3 van jaargang 53, met de volgende inhoud:

Begraafplaatsen in Haaksbergen (5): De Veldmaat, Buurse en De Hoeve
*door Eric Ooink

Haaksbergen telt op zijn grondgebied liefst twaalf kerkhoven en begraafplaatsen. Daarnaast zijn de dodenakkers in de buiten onze gemeente gelegen kerkdorpen Beckum, Rietmolen en Hengevelde van betekenis voor inwoners van de buur­schappen Stepelo, Brammelo en half Boekelo (de Stegenhoek). De parochiegren­zen van deze drie kerkdorpen omvatten namelijk een deel van het grondgebied van de gemeente Haaksbergen.

Jan Dinant Jordaan, notaris in de voetsporen van zijn vader
In het vorig nummer werd het leven beschreven van Jan Hendrik Jordaan, de eerste notaris in Haaksbergen. In dit tweede deel gaat het over zoon Jan Dinant (1802-1860), de tweede in de notaristak-Jordaan. Beide verhalen zijn gebaseerd op historisch onderzoek van familielid Derk Jordaan.

Achter de gevel: Het huis van de Pastoor
*door Clemens Wentink, foto’s Jan Goorhuis

Als ik via de mooie ingangspar­tij in de hal van de Bonifatius Pastorie kom, word ik natuurlijk niet ontvangen door de huis­houdster, (pastoorsmeid in de volksmond), want er is geen pastoor meer, dus ook geen huis­houdster. Nu ontvangen mij Jos Westendorp en Hans te Lintelo, namens de huidige gebruikers. Een nieuwe aflevering in onze serie ‘Achter de gevel’, waarin wij een kijkje nemen in karakteris­tieke panden in Haaksbergen.

Kiek toch es…Geslaagden landbouwonderwijs
*door Caecil Waijerdink

Landbouwonderwijs is tegenwoordig vanzelfsprekend, maar vroeger was dat allerminst het geval. In Haaksbergen startte in 1906 met 20 leerlingen de eerste tweejarige landbouwcursus voor jonge boeren. Blijkbaar was de cursus in Haaksbergen niet zo’n succes, want de cursus werd twee jaar later met maar 9 leerlingen afgesloten, zoals blijkt uit de grote foto in het hart van het nummer.

Blankenburgerstraat (afl. 22): huizen nummers 119, 120 en 121
Hoewel deze huizen nu tot de Spoorstraat behoren, waren zij in het verleden een onderdeel van de Blankenburg. Zoals uit deze aflevering zal blijken, zijn deze huizen door samenvoeging door de familie Eijsink nauw met elkaar ver­bonden.

Uit het boek van Gerrit Leppink (serie): Het jaar 1556: soo drogen somer
Op 6 september 2018 overleed op 92-jarige leeftijd Gerrit Leppink. Tot het laatst werkte hij aan zijn boek over de tijd waarin zijn familie leefde. Dit is aflevering 2 van een serie publicaties uit zijn levenswerk.

Moodersproake: Wee schrif, den blif
*door Marlies Nijhuis

Nen schriever schrif nich vuur niks, hee wil dat zien of heur verhaal leazen wordt. Hoo better 't verhaal is, hoo makkelijker dat de leu 't leasen könt.

Oude gebruiken van de Hoksebarger
*door Jan van der Zanden

Een tijdje geleden kreeg ik het boek MET DE GAOSTOK door TWENTE en SALLAND weer eens in handen. Het boek is geschreven door D.J. van der Ven, uitgegeven in 1969, dus zo’n 50 jaar geleden. Al bladerend viel mijn oog op de term ‘de Hoksebarger’.

En verder:

• Voorzitter Wim Oltwater over de Historische Kring in coronatijd.
  • Verenigingsnieuws: het succesvolle plaatjesboek van de HKH en Albert Heijn.

vrijdag  09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur