Bombardementslachtoffers, opnieuw uitgegeven boek

‘Met een bombardement op Haaksbergen kwam de bevrijding in zicht’
 Nieuwe uitgave van boek over het bombardement van 24 maart 1945

Op 24 maart is het precies 75 jaar geleden dat Haaksbergen in diepe rouw werd gedompeld. Als gevolg van een door de geallieerden bij vergissing uitgevoerd bombardement vonden 57 mensen de dood. Op de dag zelf stierven 48 mensen, in de dagen daarna overleden 9 personen. Het jongste slachtoffer was nog geen twee jaar oud, het oudste slachtoffer zou dat jaar 80 zijn geworden. Meer dan 200 mensen raakten gewond. Velen waren van de ene op de andere dag dakloos.

Die zaterdag 24 maart begon als een stralende dag. Menigeen was buiten bezig en veel kinderen waren naar school. Tot dat om 9:15 het luchtalarm afging. Nog geen 10 minuten later vielen er 318 bommen. Met name de Klaashuisstraat, Brink, Buurserstraat, Weth. Bevertstraat, Enschedesestraat en Veldkampstraat werden zwaar getroffen.

In het kader van ‘75 jaar Vrijheid’ is door de Historische Kring, als deelnemer in het kerncomité Vrijheid & Verzoening Haaksbergen, het initiatief genomen het boekje, dat voor het eerst was verschenen in 1995, opnieuw uit te geven. De oorspronkelijke samenstellers zijn inmiddels overleden. Betty Morsinkhof, dochter van één der schrijvers van destijds, werd bereid gevonden de tekst te schrijven. Een werkgroepje dat haar terzijde stond bestond uit Gerard Vaanhold en Eric Ooink. Zij zorgden met hulp van anderen voor het verzamelen van foto’s van de slachtoffers. Deze zijn opnieuw opgevraagd bij betreffende families en moesten soms van ver komen.

Gaandeweg bleek dat er nog veel verhalen te vertellen waren door broers/zussen of kinderen van slachtoffers. De werkgroep stelde een lijst samen, de betreffende mensen werden benaderd, waarna Betty Morsinkhof een aantal van hen heeft geïnterviewd. Door de ervaringen die zij via haar moeder van huis uit meekreeg beschikt zij over het juiste inlevingsvermogen, wat mede heeft geleid tot tien nieuwe verhalen. Het nu uit te geven boek bestaat dan ook uit twee delen. Deel A omvat de grotendeels originele tekst uit 1995. In deel B zijn, naast een brief en twee publicaties, nieuwe persoonlijke getuigenissen opgenomen, verteld door familieleden van de slachtoffers. De verhalen zijn soms heftig. Betty heeft geprobeerd ze te verwoorden op een manier alsof de verteller naast je zit. Bepaalde fragmenten komen best binnen. Maar ‘het is zoals het is: ‘geen mooie spannende verhaaltjes, maar de rauwe realiteit zoals deze werd beleefd door ooggetuigen en nabestaanden’. Hopelijk maakt dit het onbeschrijflijke leed meer tastbaar en is iedereen er van doordrongen dat dit bombardement een vaste plek moet hebben in de plaatselijke dodenherdenking op 4 mei. Een aandachtspunt dat tijdens de interviews door meerdere nabestaanden is genoemd. Zij voelen zich een ‘vergeten groep’.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis zal op 24 maart 2020 een monument op de Brink voor het publiek worden opengesteld.

WAAR TE KOOP

Het vernieuwde boek, gebonden en in kleur, telt 112 pagina’s en zal in een handig formaat met harde en geplastificeerde omslag worden verkocht voor de prijs van € 10,--. U kunt het boek reserveren bij Boek & Buro aan de Spoorstraat.

Voor leden van de Historische Kring Haaksbergen geldt in verband met de huidige Corona virus crisis een aparte procedure.

Voor hen geldt een speciale ledenprijs van € 6,--. Zij kunnen het boek reserveren door het zenden van een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder gelijktijdig overboeking van het verschuldigde bedrag op bankrekening NL23 INGB 0002 5476 99 ten name van Historische Kring Haaksbergen met vermelding van de volledige postcode en het huisnummer.

Zodra het Historisch Centrum aan de Markt 3 weer geopend zal zijn, ontvangen alle bestellers via e‑mail bericht dat het boek daar, tijdens de reguliere openingstijden, kan worden afgehaald.

Peter Eijkholt

Fietsroutes WO-II langs historische plekken i.v.m. WO-II door Gerard Vaanholt. Versie 1 - Versie 2
Zie ook: https://landschapoverijssel.routemaker.nl/routes/329-haaksbergen-wereldoorlog-ii

vrijdag  09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur