Bernhard Heying: wel wehrmacht, geen nazi

Duitse vriend Bernhard Heying met een missie

Vrijdagmiddag 24 januari kreeg de Historische Kring Haaksbergen bezoek van Bernhard Heying uit Ahaus.

Onze Kring onderhoudt al vele jaren een enge vriendschapsband met onze zustervereniging de Heimatverein Ahaus. Bernhard was voorzitter en grote animator van de samenwerking. Deze samenwerking mondde eind tachtiger jaren van de vorige eeuw uit in het partnerschapsverband van de Stadt Ahaus en de Gemeente Haaksbergen. Vele activiteiten hebben we sindsdien samen ondernomen en er is hechte vriendschap ontstaan.

Dit jaar vieren we samen met Ahaus 75 jaar Vrijheid & Verzoening. Wij kunnen al 75 jaar in vrijheid leven en verzoening met onze Duitse buren over de grens is een logische stap geweest in de ontwikkeling van onze relatie.
Natuurlijk worden vele activiteiten ondernomen om dit jaar te herdenken en te vieren. Op de scholen worden projecten uitgevoerd die onze jeugd moeten helpen zich te realiseren dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Ook respect voor minderheden moet steeds weer worden benadrukt.

In samenwerking met RTV Sternet worden opnamen gemaakt met inwoners van zowel Ahaus als Haaksbergen om op scholen aan de leerlingen te worden vertoond. Bernhard deed vrijdag zijn relaas over wat hij (geboren oktober 1925) had meegemaakt als jongen die als scholier werd gedwongen toe te treden tot de Duitse Wehrmacht. Hij benadrukte dat destijds zijn ouders, zijn schoolleiding en veel stadgenoten géén Nazi’s waren. Velen werden door het systeem gedwongen Hitler te volgen in diens waandenkbeelden.

Na een korte opleiding werd hij begin 1944 als 17-jarige naar Frankrijk gestuurd op daar de opmars van de geallieerden een halt toe te roepen. Gewapend met een zgn. Pantzerfaust moesten die jongens de tanks te lijf. Na de invasie van Normandië werd Frankrijk in ijltempo bevrijd en Bernhard krijgsgevangen gemaakt. Hij kwam samen met 2500 Duitse soldaten terecht in een krijgsgevangenkamp bij Mulhouse waar hij een verschrikkelijke tijd heeft meegemaakt. Dagelijks stierven zo’n 25 jongens van uitputting of bij het onschadelijk maken van landmijnen. Door een Franse wijnboer werd hij pas in 1947 weggehaald uit Mulhouse en ging werken op de boerderij. Daar werd hij zo goed verzorgd dat hij weer op krachten kwam en in 1948 terug kon keren naar Ahaus.

Zijn verhaal heeft diepe indruk op ons gemaakt. Binnenkort zal onze lokale omroep hier eveneens aandacht aan schenken.

Tekst: Peter Eijkholt
Foto: Henk Krooshof