Werkgroep Bank Jordaan bezoekt Gronau

Werkgroep Archief BankJordaan bezoekt Gronau

Onlangs hebben de leden van de Werkgroep een bezoek gebracht de oude textielstad Gronau. Het gevonden archief van de Bank Jordaan bevat vele stukken die een relatie hebben met de textielgeschiedenis van Gronau.

Vandaar onze interesse. De stad binnenrijdend ervaart men nog steeds de sfeer van een oude textielstad zoals de wijken met eenvoudige arbeidershuizen en de karkassen van voormalige textielfabrieken.
In het oude centrum ontdekten we al snel de statige villa van de familie Jordaan. De villa wordt nog gedeeltelijk bewoond door Anka Jordaan.

Villa Jordaan in Gronau

Het ”Drilandmuseum” is gevestigd in een ruimte van het in de oorlog zwaar beschadigde stadhuis en bevat een interessante expositie over de geschiedenis van de stad en de vele relaties met het Nederlandse grensgebied. Wel is de opstelling van de expostie naar onze mening aan enige vernieuwing toe.

Het archief van de Heimatverein Gronau is gevestigd in de toren van het oude raadhuis en is bereikbaar via een steile wenteltrap.

Bovengekomen komt men in een ruimte met een uitgebreid archief, strak gerangschikt in genummerde dozen, over de textielindustrie en specifiek over de Baumwollspinnerei Gronau (BSG).

Het is een schatkamer met een veelheid aan authentieke bronnen. Helaas ontbreekt een inventaris, zodat een systematisch onderzoek erg moeilijk is.

Het oude industriegebied is strategisch gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Dinkel en de spoorlijn.
Hier bevinden zich nog een aantal restanten van de gigantische fabrieksgebouwen van de textielfamilies Van Delden en Jordaan.
Een aantal van de panden is op een prachtige manier herbestemd, maar het merendeel staat leeg en is totaal vervallen.

Toch is het een walhalla voor liefhebbers van industriële archeologie. Er zijn in onze omgeving weinig locaties te vinden waar de relieken van de oude textielglorie nog zo duidelijk aanwezig zijn.

Kortom, het was een boeiende kennismaking met het textielverleden in het
Nederlands-Duitse grensgebied die smaakt naar meer.

Werkgroep Bank Jordaan
Clemens Wentinck, Eddy IJspeerd