Terugblik Open Monumentendag 2018

TERUGBLIK OPEN MONUMENTENDAG 2018

Zaterdag 8 september 2018: vanaf een uur of negen wordt het gezellig druk in het Dagactiviteitencentrum van Het Wiedenbroek in Haaksbergen.

Evenals voorgaande jaren worden de deelnemers aan de Open Monumentendag daar gastvrij onthaald met koffie en iets lekkers van de bakker. Mensen nemen daar rustig even de tijd voor alvorens met elkaar op de fiets te stappen voor de prachtige route die ook dit jaar weer is voorbereid door de Stichting Open Monumentendag Haaksbergen. Onder het thema “Europa” leidt deze route de deelnemers als vanzelfsprekend door ons prachtige grensgebied. Duitsland is voor ons altijd dichtbij. Vandaag staat dan ook een nadere verkenning bij de buren op het programma.

De route van 34 kilometer brengt ons eerst naar boerderij “De Pingel” in Het Lankheet. Vervolgens worden de oude steenbakkerijen in het grensgebied bij Oldenkott bezocht, stille getuigen van een ooit belangrijke bedrijvigheid in onze regio. In Oldenkott staat de gehele horeca aan beide zijden van de grens tot onze beschikking. Er wordt geprofiteerd van “Kaffee mit Kuchen” op de terrassen en geluisterd naar spannende smokkelverhalen uit vervlogen tijden. Oude kaarten geven een mooi beeld van de wijze waarop dit grensgebied zich door de eeuwen heen heeft gevormd en ontwikkeld tussen de “heren” van Münster en Gelre.

In Ammeloe wordt een bezoek gebracht aan de historische “Kreenk”, vanwaaruit het dorp zich heeft uitgebreid. Binnen die “Kreenk” bevindt zich de prachtige neogotische kerk alsmede het Heimathaus Noldes, dat als museum een fraai beeld geeft van de lokale geschiedenis. Ook hier worden we met open armen ontvangen.

Via een bezoek aan een moderne windmolen, goed voor de stroomvoorziening aan 9000 huishoudens, komen we aan in Lünten. Daar staan rondleiders voor ons klaar in de kerk en bij de dorpsfontein. Met enthousiasme horen we de verhalen aan van een dorp aan de “Hollandse grens”, dat zo’n belangrijke rol heeft gespeeld voor katholieken uit Twente in de tijd van de Republiek. Geen wonder dat sommige deelnemers op het terras van Gaststätte Vrenegoor spontaan een koor vormen en uit volle borst het onvermijdelijke “So ein Tag, so wunderschön wie heute” aanheffen: mooier kan het toch niet worden.

Terug in Nederland onthaalt Michel Hubers ons in het prachtig gerestaureerde “skoapskot” aan de Zendvelderweg. Als restauratiewerkplaats heeft dit bijzondere Rijksmonument een passende herbestemming gevonden. Dan begint de eindetappe op weg naar de schaapskooi Horstervennehoes van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen.

Op deze mooie plek aan de Schapendrift sluiten we deze Open Monumentendag af. Voorzitter Toon Tankink van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen ontvangt alle gasten met warme woorden, een borrel en een broodje met worst. Hij geeft het woord aan wethouder Louis Koopman en Tonnie Wieskamp van de nieuwe Erfgoedraad om de jaarlijkse Monumentenprijs uit te reiken. Deze prijs gaat dit jaar naar de leden van de Monumentenraad die zich acht jaar lang naar beste vermogen hebben ingezet voor het behoud van ons erfgoed. Deze prijs wordt dan ook in grote dankbaarheid aanvaard door de leden van de Monumentenraad, die het stokje inmiddels hebben doorgegeven aan de nieuwe Erfgoedraad.

Met de positieve reacties van de 274 deelnemers kon deze editie van de Open Monumentendag met groot succes worden afgesloten, met grote dank aan de medewerkers aan beide zijden van de grens.

Graag opnieuw tot ziens op zaterdag 7 september 2019.

Namens de Stichting Open Monumentendag Haaksbergen,

Jan G.M. Put, voorzitter (tekst)
Jan Goorhuis (foto's - klik hier)

Laatst aangepast opzondag, 30 September 2018 20:46