Aold Hoksebarge 2018 nr. 2 komt eraan

In de 3e maand van elk kwartaal verschijnt een nieuw nummer van Aold Hoksebarge. Hieronder een samenvatting van de inhoud van jaargang 51 nummer 2.

Verenigingsnieuws met o.m. aandacht voor de jaarlijkse algemene leden vergadering en de rubriek Van de voorzitter over het fenomeen ‘ereleden’.

Open Monumentendag en Klassendag
*door Jan Goorhuis

Op vrijdag 7 september wordt voor de negende keer de Open Monumenten Klassendag gehouden en op zaterdag 8 september voor de achtentwintigste keer de Open Monumentendag. De eerste keer deden er respectievelijk 155 scholieren en 17 fietsers mee. Daarna is het snel heel groot geworden.

Hoe de gemeente van kunst ging houden
*door Bart ten Bruggencate

Tot begin van de jaren ‘70 van de 20-ste eeuw werden vragen over het cultureel beleid van de gemeente steevast afgedaan met de opmerking van de burgemeester: ”Dat laten wij over aan het particulier initiatief”. Het enige echte kunstwerk in bezit van de gemeente was een gebrandschilderd raam bij de trapopgang in het in 1939-1940 nieuw gebouwde gemeentehuis. Nadien is er veel gebeurd. In dit verhaal de historie van het gemeentelijk kunstbezit.

Buitengebied inspiratiebron voor diverse kunstschilders
*door Wim Nijhof

Het buitengebied van Haaksbergen is een inspriratiebron geweest voor diverse kunstschilders: Jacob van Ruisdael (met een vraagteken), Johan Leppink, Bart ten Bruggencate, Klaas Bernink, Jaap van Kregten, Jo Schrijnder en Hendrik Roodenburg. Dit leverde veel mooie schilderijen op.

‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart…’
*door Eric Ooink

Molens behoren tot ons (materieel) cultureel erfgoed. Dat daar wel eens anders over werd gedacht, blijkt uit het feit dat er in de vorige eeuw diverse water- en windmolens zijn verdwenen, ook hier in Twente. Gelukkig zijn veel molens in de periode 1895-1910 gefotografeerd voor het uitgeven van ansichtkaarten.
“Thuis heb ik nog een ansichtkaart…” was de eerste regel van de songtekst van Wim Sonnevelds lied Het Dorp. Zelf verzamel ik ansichten van Haaksbergen en omliggende kerkdorpen. Hierbij horen natuurlijk ook onze molens. Af en toe heb je op beurzen en markten geluk en vind je nog een fraai exemplaar om de collectie uit te breiden. Zo kocht ik in het voorjaar van 2017 op de boekenmarkt in Ootmarsum een prentbriefkaart van de Oostendorper Watermolen. In dit verhaal een inkijkje in het verzamelen van oude ansichtkaarten.

Kiek toch es… Personeel sigarenfabriek Dievelaar
*door C. Waijerdink

In het midden van het nummer staat een grote foto van eind 19e eeuw van directeur Dievelaar en zijn personeel van de sigarenfabriek.

Herplaatsing jachtpaal Twickel bij erve de Veldsnijder (Stepelo)
Woensdag 28 maart werd er bij erve de Veldsnijder aan de Veldsnijderweg 12 in Stepelo een bijzondere grenspaal herplaatst. Het gaat om een jachtpaal van het landgoed Twickel, die hier vermoedelijk in 1848 (of 1878) op de grens van de gemeenten Haaksbergen en Hengelo is geplaatst. De paal was jaren geleden afgebroken en het onderste gedeelte ontbrak. Door steenhouwer Nieuwkamp uit Borne is de paal verlengd met een nieuw stuk zandsteen, door middel van roestvaststalen doken en lijm. De paal is niet voorzien van een jaartal en kent geen inscripties.

Blankenburgerstraat, nrs. 179, 178 en 177 op de Kaart van 1830 (afl. 15)
*door Henny Slotman

In de voorgaande 14 artikelen over de Blankenburg zijn de huizen beschreven aan de huidige Blankenburg en de Boerenmaat. In de volgende 10 artikelen worden de huizen in de Blankenburgerstraat beschreven. We beginnen met de panden op de hoek met de Spoorstraat die voorheen bekend stonden als het café Terwelle en de schuur van Terwelle. De reeks wordt vervolgd met de huizen aan de rechterzijde van de Blankenburgerstraat tot aan de Ruisschenborg. Dan vervolgens de huizen aan de andere zijde van de weg, vanaf de Benninkstraat tot aan de Blankenburg. En tenslotte de huizen die staan aan de linkerzijde van de weg gezien vanaf de Spoorstraat tot aan de Blankenburg.
In deze reeks van 10 artikelen zijn niet meegenomen de Bank Jordaan, het pand van smid Ten Hoopen (was Schutten) en het pand van Leussink nu Benninkstraat. Hierover zijn in voorgaande uitgaven van Aold Hoksebarge artikelen verschenen.

Laatst aangepast opzaterdag, 23 June 2018 16:30