Historisch leuke excursie naar Keulen

Op de zeer vroege ochtend van donderdag 7 juni 2018 betrad een club van bijna 80 historisch geïnteresseerden een comfortabele dubbeldeks touringcar, om op weg te gaan naar de grootste stad van Noordrijn-Westfalen: Keulen

Deze zonnige dag kende een interessant programma met maar liefst 11 bekwame gidsen, die veel toevoegden aan de historische kennis van de meeste leden van de historische kringen uit Haaksbergen en Ahaus. En zelfs voor wie al eerder Keulen bezocht werd de (hernieuwde) kennismaking met de Dom een ware belevenis.

Even voor zeven uur in de ochtend vertrok de bus vanaf het busstation van Haaksbergen naar Ahaus om aldaar zeven leden van de Heimatverein Ahaus op te halen. Onder hen bevond zich ook de 92-jarige, opmerkelijk fitte en actieve Bernard Heying die samen met zoon Klaus de organisatie op zich had genomen voor het historisch programma in Keulen. Die kleine, oude Bernard vertoonde steeds waar nodig beslist doortastend leiderschap.

Op het programma stonden rondleidingen door de Dom, de St.-Gereonsbasiliek en de Altstadt, in verschillende volgordes voor de in groepen opgesplitste deelnemers. De St. Gereon is de oudste romaanse kerk van Keulen, waarvan sommige delen al uit de vierde eeuw stammen. Bijzonder is de 10-hoekige, oosterse bouw van de centrale koepel, gebouwd op de fundamenten van een mausoleum op een Romeinse begraafplaats. In de middeleeuwen gold het gebouw een tijdlang als de grootste koepelkerk van Europa. In de kerk bevinden zich relikwieën van de martelaren van Agaunum. Dit zou een heel Romeins legioen zijn geweest van tot het christendom bekeerde soldaten. Toen ze weigerden om de Romeinse goden om hulp te bidden voor een expeditie, werd het hele legioen gemarteld en afgeslacht. Bijzonder ook is de crypte met de fraaie mozaïekvloer die oorspronkelijk in het koor had gelegen.

De ouderdom van de stad Keulen wordt nog eens onderstreept door de voorgeschiedenis van de Dom. Vanaf de laatste jaren van het Romeinse Rijk kwamen op deze plek in Gallia Inferior christenen bijeen. Zo verrees hier o.m. de Hildebold-dom (ca. 870). Het overbrengen van de relikwieën van de heilige drie koningen naar Keulen veroorzaakte stromen van pelgrims, een sterke groei van de stad en een bloeiende economie. De oude dom werd daarom vanaf 1255 vervangen door een grotere. De kerk kreeg zijn 157 meter hoge torens echter pas na uitbreiding van het middenschip halverwege de 19e eeuw. De dom van Keulen was zelfs het hoogste gebouw van de wereld, tot aan 1884 met de bouw van het Washingtonmonument in de VS. De vergulde schrijn, met botresten van de drie wijzen uit het oosten Balthasar, Melchior en Kaspar, kan veilig achter dikke ijzeren hekken bewonderd worden. Aangenaam voor de bezoekers was het feit dat zij ontvangertjes met oortjes kregen uitgereikt, waardoor de gidsen goed te verstaan waren, dit in tegenstelling tot die in de St.- Gereonskerk.

Een prima warme lunch met sla, aardappelen en rundergoulash werd genoten bij Brauhaus Früh am Dom. Het was prachtig weer geweest de hele dag, dus extra genieten van het stukje vrije tijd dat overbleef na het smakelijk bezoek aan Café Eigel aan de Brückenstrasse. Het was dus ook wel te verwachten dat velen afdaalden naar de rivier voor terrasbezoek met Rheinsicht. De tropische douche op de autobaan onderweg naar huis deerde niemand. De door sommigen uitgesproken gedachte dat er nu eindelijk wat water kwam voor de behoeftige Haaksbergse tuinen kwam niet uit, want thuis was het gewoon weer droog en 31 graden. Gesteld kan worden dat de deelnemers aan deze excursie van de Historische Kring waar kregen voor hun geld, met dank aan de organisatie door Hendrik Scholten, Jan Pot en niet te vergeten Bernard Heying van de Heimatverein Ahaus.

Tekst: Harry van Blijswijk
Foto’s: Wim Oltwater klik hier