Historische ommetjes, wandel- en fietsroutes

Historische ommetjes, wandel- en fietsroutes

Haaksbergen erfgoed wandelroute Vier Marken

 

De Vier Markenwandeling
Ommetje Sint Isidorushoeve
6km plus een extra lus van 7.5 km

De Hoeve is een kerkdorp dat is ontstaan rond de in 1927gebouwde R.K. Isidoruskerk. Rond het dorp liggen vier marken, te weten Eppenzolder, Stepelo, Boekelo en Holthuizen. Tijdens dit ommetje kom je in alle vier de marken. Onderweg kom je langs twee markepalen. De markepaal Boekelo/Holthuizen stamt uit 1792, deze paal geeft de grens aan tussen de marken Boekelo en Holthuizen. Grensgeschillen waren vaak aanleiding tot twisten tussen de marken. Door dergelijke stenen palen te plaatsen, welke voor de helft waren ingegraven, was er geen misverstand meer mogelijk.

Praktische informatie: Markering: Routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden toegestaan mits aangelijnd.

https://www.landschapoverijssel.nl/routes/vier-marken-st-isidorushoeve
Pdf-versie klik hier.

 

Haaksbergen erfgoed wandelroute Twistpad

  

Twistpad aan de grens (Zuid Twente)
Wandelroute door het Haaksbergerveen
ca. 8 km
 

In het meest zuidelijk deel van Haaksbergen ligt het Haaksbergerveen een gebied van hoogveen, waar water- en moerasvogels, slangen, libellen, kikkers en nog vele andere dieren zich thuis voelen. Het meest westelijk deel van het Haaksbergerveen wordt wel het Armenveen genoemd. Het is een gebied van veen, heide en boerenlandschap aan de grens met Duitsland. Hier werd veen gestoken en de heide werd gebruikt door boeren om hier schapen te laten grazen. Over het gebruik van het veen waren er vroeger vele twisten door buurtbewoners. Dit ging er soms zeer hardhandig aan toe. Na de 80-jarige oorlog gingen de katholieken in een schuilkerk net over de grens met Duitsland ter kerke. (St.-Franziskus Kirche in Zwillbrock)

https://www.landschapoverijssel.nl/routes/haaksbergen-twistpad-aan-grens
Pdf-versie klik hier.

 

Haaksbergen erfgoed wandelroute Ommetje Veldmaat

Ommetje Veldmaat
Startpunt Bonifatiuskerk Veldmaterstraat
Ruim 10 km

Een eeuwenoud boerenlandschap, afgewisseld met heidevelden, vennetjes en mooie kleinschalige bossen. De Veldmaat ligt in het noorden van de gemeente Haaksbergen. Tot in de 17e eeuw was dit gebied woest en onherbergzaam. Eerst rond 1615 werd in het Stepelerveld een stuk grond ontgonnen om als weidegrond of hooimaat te dienen. Aldus kreeg deze 'maat in het veld' de naam 'Veldmaat'. Na verloop van tijd ontstond hier een buurtschap waarvan meerdere boerderijen deel uitmaakten. Met de bouw van de Bonifatiuskerk in 1934 verschoof het centrum van de buurtschap naar het zuiden en kwam het huidige kerkdorp De Veldmaat tot stand. Het gebied dat we nu als De Veldmaat kennen lag vroeger in twee middeleeuwse marken: de marke van Holthuizen, Eppenzolder en Stepelo in het noordwesten en de marke van Haaksbergen en Honesch in het zuidoosten. In het gebied van een marke regelde een boerengemeenschap het beheer van de gemeenschappelijke gronden, veelal heide en veen. De gebruiksrechten werden vastgelegd met zogenaamde waardelen. Alleen de eigenaren van de zogenaamde gewaarde erven hadden zeggenschap.

Zie: https://www.landschapoverijssel.nl/routes/haaksbergen-ommetje-veldmaat
Pdf-versie klik hier.

 Route: Gerard Vaanhold

Haaksbergen erfgoed fietsroute Onder de Vliegroute - WO. II

Onder de Vliegroute - Haaksbergen W.O.II
Fietsen langs de plekken rond Haaksbergen waar vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort.
ca. 50 
km 

Deze digitale fietsroute geplaatst op de website van Landschap Overijssel, voert langs de plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog op Haaksbergs grondgebied geallieerde vliegtuigen, zowel bommenwerpers als jagers, zijn neergestort. Het idee voor deze fietsroute is ontstaan na de uitgave van het boek 'Onder de vliegroute' in het najaar van 2014. 'Onder de Vliegroute' gaat over de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen en de vliegers die zijn neergestort. Een herdenkingsmonument voor deze gevallen piloten en bemanningsleden is te vinden op de Begraafplaats aan de Enschedesestraat.
Foto: Opname bij gebombardeerd huis aan de Hazemolenweg.
Routemaker: Gerard Vaanhold

https://landschapoverijssel.routemaker.nl/routes/329-haaksbergen-wo-ii 
Pdf versie - makkelijk voor op de fiets - klik hier.

Haaksbergen erfgoed wandelroute Het Möllenpad

Het Möll'npad 10,5 km
Ommetje Haaksbergen langs oude kerkepaden 

Het ommetje "Het Möll’npad" van ongeveer 11 km laat de wandelaar kennismaken met een afwisselend landschap vol cultuurhistorie. De lange route is 10,5 km en de korte 7,5 km. Het eerste deel van de wandeling gaat door volkspark het Scholtenhagen, waar diverse recreatieve en sportvoor- zieningen aanwezig zijn. Via Theeschenkerij Jordaan komen wij bij de Oostendorper Watermolen. Het tweede gedeelte leidt langs de Buurser-beek en door een oud boerenlandschap. Vanaf "Het Möll’npad" is er nog een aantal mogelijkheden voor de wandelaar om naar eigen bevinden de route te verlengen of in te korten. In ieder geval: veel wandelplezier!

Praktische informatie:
Markering: Routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden toegestaan mits aangelijnd.

Ga naar digitale versie voor mobile telefoon op Landschap Overijssel: klik hier.
Pdf-versie klik hier.

Haaksbergen erfgoed wandelroute door het dorp

Haaksbergen erfgoedwandeling door het dorp
Rondwandeling langs tal van monumenten en historische plekken
ca. 3.5 kilometer

Haaksbergen heeft een in het centrum nauwelijks veranderd stratenplan, waardoor allerlei onvermoede, historische plekjes achter schijnbaar gesloten deuren en poorten bewaard zijn gebleven. Ondanks een grote brand in het verleden zijn er tijdens deze wandeling toch veel prachtige monumenten te bewonderen. Uitgebreide routebeschrijving en informatie in het te downloaden boekje.

Download hier.

Haaksbergen erfgoed fietsroute zuid

Erfgoed wandel-/fietsroute Haaksbergen-Zuid
Fiets-of-wandelroute (rondgang) langs het erfgoed in Haaksbergen-zuid 
ca. 10 km. Horeca onderweg na ca. 7 km.

Deze wandeling (of korte fietstocht) start in het centrum van Haaksbergen en voert langs tal van monumenten en informatieborden daarover in Haaksbergen en vooral in Haaksbergen-zuid. Voor een klein deel komt hij overeen met het Möllenpad, het met voetjes aangegeven ommetje rond Haaksbergen, ook op deze website. Download het pdf-bestand van de route hier.

Haaksbergen erfgoed fietsroute noord-west

Erfgoed fietsroute Haaksbergen-noord-west
ca. 32 km Start in Haaksbergen, via St. Isidorushoeve, Eppenzolder, Stepelo

Deze route is een verbetering van een oudere erfgoedroute die begon en eindigde in St. Isidorushoeve, maar niet langer klopte vanwege de aanleg van de nieuwe N18. De nieuwe route houdt daar wel rekening mee en voert langs tal van informatieborden van de Historische Kring Haaksbergen en evenzovele oude erven.
De route is een rondgang met start en finish in het centrum van Haaksbergen. Er zijn twee versies: een papieren, gemakkelijk voor op de fiets, en een iets afwijkende digitale versie voor de mobile telefoon. Deze staat op de website van het Landschap Overijssel.

- papieren versie met route, informatie en kaart: download hier.

- digitale versie - op website van het Landschap Overijssel klik hier 
  Van deze iets afwijkende versie voor mobiele telefoon is ook weer een papieren versie

 Routes: Gerard Vaanhold, Harry van Blijswijk met medewerking van HKH archief Hoeve

 

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag 

Openingstijden Historisch Centrum

09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
Gesloten
19.00-22.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur  

Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina's van
Oud-Haaksbergen

en de 
Historische Kring Haaksbergen