Excursie Huis Doorn

• Kosten:          €40 p.p. voor leden, €45 p.p. voor  niet leden van de HKH
  • UITNODIGINGSBRIEF BESTELLEN EXTRA KAARTEN

(foto: http://www.huisdoorn.nl/)

Huis Doorn kent een heel bijzondere geschiedenis en vooral sinds de Eerste Wereldoorlog. De Duitse keizer Wilhelm II komt op 11 november 1918 naar Nederland, de dag van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat hij slechts enkele dagen blijft. Maar dat is niet zo. Nadat de keizer afstand van zijn troon heeft gedaan, krijgt hij toestemming een eigen verblijf uit te zoeken in Nederland. In 1919 koopt Wilhelm II het Huis Doorn en laat dat ingrijpend verbouwen. Anderhalf jaar later trekt de ex-keizer definitief in zijn nieuwe onderkomen. Voor de inrichting van zijn landhuis mag hij van de Duitse regering een keuze maken van zijn vroegere spullen uit zijn paleizen in Duitsland. Negenenvijftig volle treinwagons zijn nodig om de lievelingsspullen van Wilhelm naar Nederland te brengen.
Hij zal tot aan zijn dood in 1941 in Huis Doorn blijven wonen. De laatste Duitse keizer is op het landgoed bijgezet in een mausoleum, alleen toegankelijk voor zijn familie. De keizerin werd later in haar vaderland begraven.Niet alleen het huis maar ook het park en de tuinen richtte hij in naar zijn eigen, keizerlijke standaard en kunnen worden  bezichtigd. Alles is nu nog steeds onveranderd en het heeft de uitstraling van weleer.
Ook in Doorn ligt het grootste exotische bomenpark van Nederland. Deze prachtige bomentuin is het erfgoed van de ook in Nederland zeer bekende Duitse inktfabrikant Max von Gimborn en dateert uit 1924. Op de 27 hectaren staan zo’n 3000 verschillende bomen en struiken uit vooral Europa, Noord-Amerika en Azië. Parklandschap, bos en waterpartijen wisselen elkaar af. Alle seizoenen is in het Von Gimborn Arboretum een keur van uitheemse fauna te bewonderen.
Helaas is deze excursie niet geschikt voor mensen die mindervalide zijn.

Programma:

08.15 uur  Vertrek vanaf het busstation aan de Zeedijk
10.00 uur  Koffie drinken bij het Von Gimborn Arboretum
10.30 uur  Wandeling door het schitterende park  o.l.v. gids
12.30 uur  Vertrek naar Huis Doorn
13.00 uur  Een Utrechtse broodmaaltijd in de Oranjerie van het Huis Doorn
14.00 uur  Rondgang door het Huis Doorn in groepjes van 20 personen en dit alles
                onder leiding van een gids. Daarna de mogelijkheid om op eigen gelegenheid
                rond te kijken in het museum Eerste Wereldoorlog in hetzelfde park.
17.00 uur  Vertrek naar Haaksbergen
18.30 uur  Aankomst Haaksbergen

De kosten van deze dagexcursie bedragen €40,00 per persoon. Niet-leden betalen € 45,00.
Betaling in de bus graag gepast. Bij de prijs is inbegrepen: buskosten, ’s morgens koffie met iets erbij, entree en rondleiding met gids Huis Doorn en Von Gimborn Arboretum, een Utrechtse broodmaaltijd bestaande uit soep, broodje gezond, broodje eiersalade en een alcoholvrij drankje, entree museum Eerste Wereldoorlog en park.

Het bijgevoegde deelnamestrookje kunt u inleveren in ons Historisch Centrum vóór 10 juni a.s. Aanmelden via de mail is nu ook mogelijk. Het aantal deelnemers is in verband met de maximale busbezetting beperkt. Personen die zich opgeven nadat de excursie is volgeboekt, krijgen vóór 14 juni a.s. bericht. Dus bij geen bericht rekenen wij op uw aanwezigheid.

Met een vriendelijke groet,
Meer informatie op de website van Kasteel de Haar: www.kasteeldehaar.nl