Logo
Print deze pagina

Uitreiking negende Albert Rozemaprijs

Uitreiking negende Albert Rozemaprijs
  • Datum:
  • Plaats: Historisch Centrum in het souterrain onder het oude stadhuis
  • Tijd: 19:30 uur
  • Toegang:  Gratis

Uitreiking Albert Rozemaprijs 2020

Op de geboortedag van Albert Rozema - 27 januari 1902 - werd de naar winkelier Albert Rozema vernoemde prijs uitgereikt. De naar hem genoemde prijs is vooral bedoeld als stimulans voor eigenaren van historische gebouwen om zuinig te zijn op het erfgoed dat ons door vorige generaties is toevertrouwd.

De prijs werd enkele jaren geleden ingesteld op initiatief van de werkgroep Monumenten en Archeologie van de HKH. De werkgroep wil bewoners van Haaksbergen stimuleren om kenmerkende details van hun pand in stand te houden. Wijlen ondernemer Albert Rozema (1902–1982) was het voorbeeld voor de Historische Kring Haaksbergen om voor de naar hem genoemde prijs in aanmerking te komen. Hij was een markante Haaksbergse middenstander die petten maakte en een manufacturenzaak bestierde aan de Spoorstraat 4. Een heel nostalgisch textielassortiment dat hij vanachter zijn toonbank verkocht. Wars van alle vernieuwingen ging hij op authentieke wijze door met zijn winkel. Tot aan de sloop van de winkel in 1985 is het nostalgische interieur van deze winkel intact gebleven en was daardoor uniek. Albert hield niet van veranderingen en liet alles bij het oude. Het interieur van deze markante winkel is wel behouden gebleven, helaas niet in Haaksbergen , maar geplaatst in een winkel in het Brabantse Heusden.

De werkgroep monumenten en archeologie van de historische kring Haaksbergen wil met het toekennen van de Albert Rozema prijs haar waardering uitspreken voor personen die zich inzetten voor het in stand houden van monumentale gebouwen en met name de historische details van een gebouw. Bij de Albert Rozema prijs gaat het uitdrukkelijk niet om een totale restauratie van een historisch gebouw maar meer om de historische details. Dit kan bijvoorbeeld een raampartij zijn of een bijzondere deur.

De Rozemaprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Vorige prijswinnaars waren:
1. Familie Busschers aan de Goorsestraat
2. Familie Bouwmeester aan de Blankenborch.
3. Familie te Huurne aan de von Heijedenstraat
4. Familie Schröder aan de Ariensstraat
5. Familie Snuverink aan de Fazantstraat
6. Mevrouw Kramer van het erve Jaasink in Buurse
7. Nico Temmink Spoorstraat
8. Restaurant Sirtaki Molenstraat
9. .....................................

 

Laatst aangepast opzaterdag, 25 January 2020 10:30
Historische Kring Haaksbergen | Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis Haaksbergen | Tel.: 053-5742374 | Email: info@historischekringhaaksbergen.nl