Presentatie nieuw boek over Pancratiuskerk

• Datum:
  • Plaats: Pancratiuskerk Haaksbergen
  • Tijd:16.00 uur

Over de Pancratiuskerk van Haaksbergen verschijnt op vrijdag 21 juni het fraai geïllustreerde boek: Pancratiuskerk - Het gezicht van Haaksbergen.

De Pancratiuskerk aan de Markt is niet alleen de oudste kerk van Haaksbergen, maar met zijn 48 meter hoge toren tevens het belangrijkste herkenningspunt van de Ster in Twente. Over dit monumentale godshuis verschijnt op vrijdag 21 juni het fraai geïllustreerde boek: Pancratiuskerk - Het gezicht van Haaksbergen. Het boek wordt uitgegeven door de Historische Kring Haaksbergen en is geschreven door Frans de Lugt, oud-journalist en redactielid van Aold Hoksebarge. De schrijver heeft samengewerkt met een werkgroep bestaande uit Hendrik Scholten, Frans Waanders, Willem Overbeek, Elles Veltkamp, Jan Dorman, Gerard Vaanhold, Henny Slotman en Henk Krooshof (fotografie).

In dit boek, dat geschreven is voor een breed publiek, komt de boeiende historie tot leven van dit imposante kerkgebouw, met o.m. aandacht voor de bouwgeschiedenis en de jaren dat de Pancratius in handen was van de protestanten. Aan de hand van veel foto’s wordt een rondgang gemaakt langs de talrijke kunstwerken die in dit rijksmonument te zien zijn, zoals de gebrandschilderde glas-in-loodramen, de heiligenbeelden en de kruisweg van Jezus. De schrijver heeft ook veel oog gehad voor anekdotes. Een kerk is veel meer dan alleen een gebouw van stenen. Het is vooral ook een grote gemeenschap van mensen die bij elkaar willen horen. Daarom wordt ook de historie van de parochie beschreven, met o.m. profielen van pastoors en pastoraal werkers die Haaksbergen vanuit de Pancratiuskerk dien(d)en en de vele groepen die in de kerk actief zijn, zoals de zangkoren. Aandacht is er voorts voor het ontstaan van de dochterkerken in Buurse, de Veldmaat, Isidorushoeve en de Lourdeskerk. Verder wordt het proces beschreven van de opschaling van de Pancratiusparochie naar de St. Franciscusparochie, nu 10 jaar geleden.
‘Pancratiuskerk – Het gezicht van Haaksbergen’ telt 240 pagina’s. De presentatie en aanbieding van het eerste exemplaar heeft plaats op vrijdag 21 juni om 16 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Pancratiuskerk, voorafgaand aan de Kerkennacht 2019. Leden van de Historische Kring zijn hierbij welkom, evenals hun eventuele partner. Na de presentatie is het boek in de Pancratiuskerk tot ’s avonds 22 uur te koop voor de ledenprijs van 10 euro. Het is ook verkrijgbaar in het Historisch Centrum onder het gemeentehuis (voor openingsuren zie de colofon in Aold Hoksebarge). In de boekhandel is de prijs 15 euro.

Laatst aangepast opmaandag, 24 June 2019 17:28