Tweedaagse fietstocht Haaksbergen-Ahaus

• Datum:
  • Plaats: Start bij VVV Haaksbergen Blankenburgerstraat
  • Tijd: 09:30 uur
  • Aanmelding: tot 15 juli met bijgaand formulier: download hier.

Of het nu die oude watermolen of boerderij is, de stadsvilla van de textielbaron van Delden of die monumentale graanopslag, op de fiets kunt u tijdens de ‘Open Monumentendagen’ de geschiedenis tot leven zien komen.

In het weekend van 8 en 9 september 2018 wordt met de fietstocht speciaal aandacht gegeven aan het thema “In Europa”. Het is dé kans om plekken te bezoeken, waar je anders niet of nauwelijks komt zoals luxe landhuizen, een klompenmakerij, landbouwloodsen en intieme boerderijtjes. Kortom een unieke gelegenheid om, onder begeleiding van vrijwilligers van de Historische Kring Haaksbergen en haar zustervereniging de Heimatverein uit Ahaus, mee te doen aan deze bijzondere, grensoverschrijdende fietstocht.

Met een groep van maximaal 20 deelnemers starten wij voor de tweedaagse tocht van in totaal zo’n 80 km op zaterdagmorgen 8 september om 9.30 uur bij het VVV aan de Blankenburgerstraat. Vandaar gaan we via diverse Haaksbergse monumenten, ‘het Lankheet’, watermolen en het ‘Ploddershoes’ naar het Haaksberger veen. In het middaguur arriveren wij bij de Haarmühle op de grens. Daar ontmoeten wij de Duitse deelnemers en gebruiken de lunch.

Tegen twee uur stappen wij weer op onze fiets en gaan via Alstätte binnendoor via de golfbaan naar Wessum waar we de St. Martinuskerk, het oratorium en de klompenmakerij zullen bezoeken. Dan komen we al snel aan in Ahaus met zijn Krefters Spieker, het oude industriegebied rond de Ahauser Aa en het barokslot bij het Schlosshotel waar we inchecken voor de nacht. ’s Avonds bestaat na het diner de mogelijkheid deel te nemen aan een rondwandeling door het centrum.

Zondagmorgen vertrekken we weer om 9.30 uur en fietsen dan via de windmolen van Ahaus, de Quantwicker Mühle naar Wüllen met z’n carnavaleske uilenbron en St. Andreaskerk. Daarna gaan we binnendoor naar Ottenstein met het historische Haus Hoppe en de burchtplaats. Via mooie natuur fietsen we we in de richting van de Haarmühle waar gelegenheid is om de lunch te gebruiken.

We stappen rond tweeën weer op de fiets om via het witte veen naar Buurse te gaan waar we boerderij ‘De Hooge Esch’ en het kerkje met de begraafplaats aan de Alsteedseweg aandoen om daarna via de Buurserbeek en het Buurserzand met de ‘Bommelas’ richting Haaksbergen te fietsen. Daar komen we tegen vier uur aan om in het Historisch Centrum van de Historische Kring afscheid van elkaar te nemen.

De deelnamekosten bedragen: € 65 p.p. gebaseerd op verblijf in een tweepersoonskamer (incl. ontbijt) Voor een alleenreizende in een éénpersoonskamer geldt een toeslag van € 20. In de prijs is verder begrepen: - Begeleiding van vrijwilligers van de Historische Kring en Heimatverein, - Koffie onderweg, - Bagageservice -naar en van het hotel-, - De Noaberweg routebrochure -per hotelkamer-, - Eindborrel in het Historisch Centrum.

Niet inbegrepen zijn de kosten van de lunches bij de Haarmühle, het diner op zaterdagavond in het Schlosshotel en de te gebruiken consumpties.

Aanmelden kan tot 15 juli as. door bijgaand deelname formulier volledig ingevuld af te geven tijdens opening bij het VVV-kantoor of bij de Historisch Kring onder het oude gemeentehuis.

Peter Eijkholt / donderdag 21 juni 2018

Laatst aangepast opzaterdag, 23 June 2018 16:00