Aold Hoksebarge nr.4 komt eraan

Aold Hoksebarge jaargang 56 nr. 4 komt maandag 18 december 2023. Indicatie van de inhoud:

Monumentendag in het centrum van het dorp
*door Betty Morsinkhof

Een historisch warme Open Monumentendag, dat was het zaterdag 9 september. Belangstellenden konden het dit keer te voet af. De compacte editie 2023 speelde zich namelijk af in het centrum van Haaksbergen. En dat staat vol markante bouwwerken-met-een-verhaal.

Villa Blanckenborgh, van Sonnevanck tot Masaya
*door Eric Ooink
Zomer 2023 wijzigde restaurant De Blanckenborgh in restaurant Masaya, een Libanees specialiteitenrestaurant. De villa, die oorspronkelijk de naam Sonnevanck had, was ooit een fabrikantenvilla en gebouwd in 1909 als woning voor de familie Wisselink. In 1921 veranderde de naam in villa De Blanckenborgh. Vanaf 1999 heeft de villa een horecafunctie. In drie afleveringen wordt de geschiedenis van dit rijksmonument aan de Enschedesestraat beschreven. De eerste aflevering gaat over de periode 1909 tot 1921, het jaar waarin de villa werd aangekocht door de familie Jordaan-van Heek. Aflevering twee beschrijft de periode van Jordaan en de gemeente Haaksbergen als eigenaar. Aflevering drie gaat over de laatste 25 jaar, de villa als restaurant.

Moodersproake
Beckum hef nen engelbewaarder
*door Marlies Nijhuis
Wiej wet ’t noe zeker, Beckum hef nen engelbewaarder. Hoo kö’j noe ne toneelvuurstelling oaver nen pastoor maken? In Beckum kan dat. Groot ston ’t oavera an-eslagen woar iej ’t moar zeen wollen: Osse, petret van nen pestoor.

Oald en Nie-j… De Melkfabriek
*door Henk Menkehorst en Henk Krooshof

Deze keer uit ons archief een foto van wat in de volksmond ‘de melkfabriek’ werd genoemd. Met de bouw van deze fabriek aan de Veldkampstraat werd in 1936 begonnen. Op het terrein van de fabriek is een woonwijk verrezen met de naam ‘De Biester’, genoemd naar de naastgelegen boerderij die er ooit gestaan heeft. Later werd dit café De Biester. Op het terrein van de voormalige gemeentewerf is het wijkje ‘Veldkamphof’ ontstaan.

HH Bonifatius en Gezellen, een Friese kerk in de Veldmaat
*door Clemens Wentink (foto’s: Wim Oltwater)
Hoe is het mogelijk: een parochiekerk in Haaksbergen in Friese stijl? Toevallig was ik deze zomer in Noord-Friesland en kon ik mij overtuigen van de typische kenmerken van de kleine kerkjes in het hoge noorden. Zo’n Friese kerk staat ook in de Veldmaat. Een rondgang door het interieur.

Even voorstellen… Frans Waanders
*door Gerrie Verbeek-Klandermans
‘Even voorstellen…’ is een nieuwe rubriek in Aold Hoksebarge. Gerrie Verbeek-Klandermans interviewt leden die actief zijn of waren binnen de Historische Kring. In haar voormalige werkkring bij de Protestantse Gemeente verzorgde zij een dergelijke rubriek voor het Kerkblad. De personen die zij aan het woord wil laten hoeven niet persé al heel bekend te zijn. Ze zegt: “Ik probeer zoveel mogelijk diversiteit aan te brengen.” Het spits wordt afgebeten met Frans Waanders, oud-medewerker archief.

Sporen in de Spoorstraat (8)
Vervolg panden op de percelen van de familie Eijsink
*door Henny Slotman
In het vorig nummer van Aold Hoksebarge beschreven wij de historie van panden op de percelen van de familie Eijsink. Het betrof het winkelpand van Medikamente Die Grenze en het naastgelegen dubbel woonhuis met de nummers 39 en 39a. Dit verhaal is daarop een vervolg, met huis 41, Roomboterfabriek, apotheek t/m Wildenborg.

Vaste rubrieken:

• Van de voorzitter