Opening nieuwe poort particuliere begraafplaats

Zaterdag 10 juni vond een feestelijke opening plaats van de raamwerken

Kijkje achter de deuren van de particuliere begraafplaats aan de Spoorstraat

in de toegangsdeuren van de particuliere begraafplaats aan de Spoorstraat. Jarenlang was deze begraafplaats onttrokken aan het zicht van de voorbijgangers. Het was voor vele Haaksbergenaren een mysterie wat daar te zien en te doen was. Enkele keren per jaar werd tijdens de dorpswandelingen een bezoek aan deze plaats gebracht. Het was door de geheimzinnigheid rond deze plek een extra aantrekkelijke motivatie om deel te nemen aan deze wandelingen.
Lange tijd heeft de Historische Kring naar mogelijkheden gezocht om de Haaksbergenaren in elk geval een kijkje te gunnen op deze plek. Diverse pogingen waren niet realiseerbaar tot het moment dat we via Jan Overbeek 2 raam decoraties kregen aangeboden. Deze twee raamwerken komen oorspronkelijk uit een pand aan de Spoorstraat dat rond 1964 werd afgebroken.
De luiken werden geopend door Jan Overbeek en Frank Ebbinge, een van de voormalige bewoners van het huis. Eindelijk kunnen voorbijgangers nu een blik werpen op de begraafplaats achter de hoge muren, dankzij dit raamwerk-initiatief van de Historische Kring Haaksbergen.
Tijdens de ceremonie werd links van de deuren een nieuw informatiebord onthuld door Jan van der Zanden. Het bord bevat diverse wetenswaardigheden met een QR-code met nog meer informatie. Deze borden plaatst de Historische Kring elk jaar bij een bijzonder monument in onze gemeente en voor dit jaar is gekozen om dat bord hier te plaatsen.
Gijs Jordaan, voorzitter van de Stichting Particuliere Begraafplaats, droeg symbolisch de sleutel over aan Wim Oltwater, voorzitter van de Historische Kring Haaksbergen. De sleutel kan worden gebruikt door Vrienden van de Stichting Particuliere Begraafplaats tijdens de openingstijden van de Historische Kring Haaksbergen.
Indien de vrienden van de stichting privacy wensen bij het bezoeken van deze plek , of het graf van een dierbare bezoeken, kunnen ze de inkijk vanuit de Spoorstraat afsluiten d.m.v. de aangebrachte deurtjes aan de binnenkant.

Daarnaast is de website van de particuliere begraafplaats sinds afgelopen zaterdag 10 juni online. (particulierebegraafplaats.nl) Op deze website vindt u uitgebreide informatie over de geschiedenis van de begraafplaats, die al in 1830 werd opgericht, evenals levensschetsen van personen die er begraven liggen. Hoewel slechts een beperkt aantal families de begraafplaats de afgelopen honderd jaar heeft gebruikt, hebben alle nazaten van alle oorspronkelijke oprichters uit 1830 het recht om er begraven of bijgezet te worden, ongeacht hun religie. Daarnaast kunt u op de website genealogische fragmenten vinden van de protestantse en katholieke oprichters .
Met de website en het raamwerk in de toegangsdeuren wil de Stichting Particuliere Begraafplaats meer historische betekenis geven aan dit bijzondere stukje Haaksbergen.

Wim Oltwater

Diaserie Henk Krooshof