Nieuws

Voorjaarsexcursie 2023 naar Bremen geslaagd

De dagexcursie van de Historische Kring Haaksbergen ging op zaterdag 13 mei 2023 naar het Noord-Duitse Bremen.

Net als Hamburg is Bremen een stadstaat, een eigen Bundesland. Met ruim 500.000 inwoners is het iets kleiner dan Den Haag en dan ook het kleinste Bundesland van de Bondsrepubliek Ook net als Hamburg werd de stad in WO-II zeer zwaar getroffen door bombardementen, maar gelukkig is er ook veel hersteld. En zo ook het prachtige marktplein vol Unesco erfgoed. Een goed idee van de organisatie om ook deze Hanzestad tot doel van de voorjaarsexcursie te maken.

Uit een zonovergoten Haaksbergen vertrokken de reizigers uit Haaksbergen stipt om 08.00 uur en we arriveerden aardig op tijd  bij onze  gidsen. Om 11.0 uur begon de rondwandeling langs de vele monumenten op het Marktplein. Naast een rij prachtige 17e-en 18e -eeuwse  patriciërshuizen  domineert ook het Rathaus het imposante plein. Op een romaanse begane grond werd een gotische verdieping gezet, en later werd het oorspronkelijk sobere gebouw gepimpt tot een barok gedecoreerd paleis, vol versieringen en beeldhouwwerk.

Bremen is niet alleen bekend als Hanzestad, maar ook vanwege de gebroeders Grimm, de geestelijke vaders van sprookjes als de Bremer stadsmuzikanten. Terzijde van het Rathaus staat een beeld met vier op elkaar staande bejaarde dieren. Van boven naar beneden een haan, een kat, een hond en helemaal onderaan de ezel, die geduldig de toeristen verdraagt, die een wens doen terwijl men de voorpoten streelt of hem op de bek kussen. Daar glimt het koper van!  In de bus vertelde Henk Menkehorst het sprookje in ’t plat. Samengevat: Er waren eens vier bejaarde dieren die ontsnappen aan het slagersmes door naar Bremen te reizen om er stadsmuzikant te worden. Onderweg jagen ze een groep rovers uit hun huis door ze te pikken, krabben, schoppen en bijten  en zo leefden ze nog lang en gelukkig. Maar, waarom worden balkende ezels, kraaiende hanen en andere onwelluidende dieren muzikant? En waarom Bremen? Dat vertelt het sprookje  niet, maar kwade stemmen beweren dat alleen Bremenaren zo a-muzikaal zijn, dat ze dat afgrijselijke gezang kunnen waarderen. Positivo’s echter wijzen op het aangeboren tolerante karakter van de inwoners van Bremen.

 Vlak achter het Rathaus bevindt zich de Böttcherstrasse. Oorspronkelijk een van de oudste straatjes van Bremen, nu bekend om zijn musea en de bijzondere architectuur uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Huizen in de stijl van het zgn. ‘baksteen-expressionisme’, je weet wel, net zoals wij dat kennen van  de ‘arbeiderspaleizen’ rond ‘Het Schip’ in Amsterdam.  En laat het beroemde porseleinen carillon op een van deze gebouwen juist aan het spelen gaat, net als wij ons door de mensenmassa’s hebben weten heen te  wurmen!

Na de lunch bezochten de Haaksbergenaren in het kleine, overzichtelijk centrum high-lights  zoals de Petri Dom, maar natuurlijk ook het oudste deel van de stad, het wijkje Schnoor. Dit stadsdeel  vol middeleeuwse huisjes en bochtige straatjes, met fraai gerestaureerde huizen in allerlei pasteltinten is voor velen misschien wel het hoogtepunt van de dag. Voor anderen was dat de lunch in de kelders van het Rathaus.

Aardig was het ook om een wandeling te maken over de Wezerpromenade langs de rivier, die vroeger tevens Noordzeehaven was, maar in de loop der eeuwen geheel verzandde. De stad bouwde  50 km verderop een gloednieuwe havenstad:  Bremerhaven. Ook aantrekkelijk was de wandeling door  het Wallanlagen Park, naar de Bremer molen. Deze staat bovenop de getande verdedigingswerken die door Hollanders in een ver verleden werden aangelegd. Bremen schijnt trouwens gesticht te zijn door Hollanders!

Helaas moesten we om een uur of vijf bij de bus zijn, dus verzamelden we ons bij het standbeeld van Roland, de broer van koning Karel de Grote. We moesten gaan, helaas zonder ook maar één blik geworpen te hebben in de beroemde Kunsthalle van Bremen. En een half uur laten zaten de reizigers vast in de spits op de Autobahn. Maar met slechts een half uurtje vertraging reed de bus het busstation van Haaksbergen binnen. Het was een geslaagde dag, met relatief veel reistijd, en net te weinig tijd om te gaan zien wat je wel zou willen. Dan maar een keertje terug, hotelletje boeken.
Met dank weer aan de organisatie, bestaande uit de heren Hendrik Scholten, Jan Pot en Wim Oltwater.

Foto-verslag Wim Oltwater

Foto-verslag Kees Müller  

Diaserie wandeling met de gids, door Kees Müller

 

 

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten