Nieuws

Boeiende excursie naar Hamburg

Op maandag 27 maart 2023 wachtte een flinke groep Haaksbergenaren met slaapgebrek

wegens het ingaan van de zomertijd op een bus uit Ahaus. Locatie:busstation Haaksbergen, wachtenden: 24 leden van de Historische Kring Haaksbergen. De Duitse Reisebus arriveerde zoals verwacht pünktlich om 08.45 uur.  Erin bevonden zich een 19-tal leden van de Heimat Verein Ahaus. Met in totaal dus 43 seminaristen van de DEPB begon de reis van 335 kilometer naar Hamburg, die grote stad aan de monding van de Elbe. Reiseleiter dr. Ulf Kemper van de DEPB, deelde de recentste versie uit van het seminarprogramma en begeleidde ons naar hotel Novotel aan de Lübeckerstrasse, iets buiten het centrum van de stad. Ulf vertelde ons tijdens de reis dat Hamburg een kleine twee miljoen inwoners telt, en een stadstaat is, dus zelf een Bundesland met een eigen parlement. In voor veel Nederlanders lastig te volgen want te rap gesproken Duits, vertelde hij dat Hamburg een eigen luchthaven bezit, drie universiteiten en hogescholen. De gehele metropool telt ruim vijf miljoen mensen, in een gebied dat iets groter is dan de helft van Nederland. Na Berlijn de tweede stad van Duitsland. Hamburg kent net als Nederland nijpende personeelstekorten en woningprijzen die de pan uit rijzen. Hamburg is de belangrijkste havenstad van Duitsland, en is dat ook geworden doordat de stad in de middeleeuwen lid werd van de Hanze. "De Hanse," aldus Ulf, "is een Duits stedenverbond dat gunstig was voor de leden door samen goedkoop in te kopen, veiliger in konvooi te varen en allerlei handelsafspraken te maken." Maar als de ‘Hanse’ Duits was, waren  onze Hanzesteden dan deel van een Duitse organisatie?

Na de verhalen van Ulf namen we de bus naar het prestigieuze muziektheater de Elbphilarmonie, met de ongekende bouwkosten van een kleine miljard euro, acht keer meer dan begroot. Het gebouw is bijzonder, ook constructie-technisch, en van boven heb je een fraai uitzicht over de Elbe, de havens en het centrum van Hamburg. Het gebouw is in korte tijd een belangrijke trekpleister geworden. Wie dat wilde kon van de geboden vrije tijd gebruik maken om de benen te strekken en bijvoorbeeld naar de beroemde Speicherhäuser te lopen.

Speicherstadt’ meet 26 hectare met straten vol prachtige bakstenen 19e eeuwse pakhuizen, die net als in Venetië aan de achterkant met de voeten in het water staan. De wijk is Unesco-werelderfgoed. Hamburg is tijdens WO-II ernstig gebombardeerd. Net als in Dresden woedde hier een vuurstorm. Maar veel erfgoed is in oude luister hersteld. Een prima avondbuffet in het hotel sloot de dag af.

Dinsdag 28 maart begon met een prachtige bustocht langs de high-lights van Hamburg, met de gidsen Nicole Morris en Mark Stör. Een wandeling door het centrum en een bezoek aan het Rathaus. Gevolgd door een in elk geval voor veel Nederlanders saaie, onverstaanbare en dus  enigszins zinloze presentatie door dr. Stefanie Wodrig over de relatie met Rusland sinds de invasie  van Oekraïne door Poetin, en de reactie daarop van Duitsland. Later een interessanter optreden in een gebouw van  de Universiteit Hamburg van prof. Dr. Franklin Kopitzsch, over de contacten tussen Hamburg en Nederland door de eeuwen heen, vanaf de tijd van de Hanze. Ook voor de Nederlanders uitstekend te volgen.


Woensdag 29 maart 
stond in het teken van het bezoek aan het Rathaus van Hamburg, waar zowel de gemeente Hamburg zetelt en ook het Parlement van de Bundesstaat Hamburg. Een monumentaal gebouw uit 1897. Binnen werden ons in vlot tempo vele fraaie kamers en zalen getoond, waaronder de ontvangstkamer voor hoge gasten van de burgemeester. Uitzonderlijk mooi waren ook de raadszaal, de vergaderkamer van de burgemeester en wethouders, en ook de grote (feest)zaal, waar 400 gasten kunnen worden ontvangen. We werden kort toegesproken door mevrouw Frieling, raadslid voor de CDU. Zij vertelde dat Bundeskanzler Olaf Scholz van de SPD van 2011 - 2018 burgemeester van Hamburg was. De Hamburgische Bürgerschaft (de gemeenteraad) vergadert eenmaal per veertien dagen en juist op deze dag stond er een vergadering gepland. Daar mochten we bij aanwezig zijn! Men verstrekte voor ons allemaal kopieën van de raadsstukken. Maar daar maakte niemand gebruik van. Het was lunchtijd en men koos ervoor om liever tijd te besteden aan wandelen en winkelen door de binnenstad.

In de namiddag stond een rondleiding over het joodse kerkhof Altona op het programma, door een gids die zelf de roots had van uitgeweken joden uit Portugal. Het kerkhof is twee hectare groot en met veel vrijwilligers probeert men dat wat er is in stand te houden en grafstenen te restaureren. Men heeft inmiddels in kaart gebracht wie hier een laatste rustplaats hebben gevonden. Naast de uit alle delen van Europa naar Hamburg gevluchte joden, die hier zijn begraven, zijn er opvallend veel graven van joden afkomstig uit Portugal. Op bevlogen wijze gaf de gids zeer uitvoering uitleg over de afbeeldingen op de grafstenen. Na een rondgang van 2 uur  -steeds staande-  was eenieder wel even toe aan een "zit" in de bus terug naar het hotel.In de avonduren is vrijwel de hele groep naar een restaurant ‘mit gut bürgerliche Küche’ gelegen op loopafstand geweest om gezellig na te praten over deze dag en zich alweer op te laden voor de volgende dag.

Op donderdag 30 maart begonnen we met een bezoek aan het Emigratiemuseum. Dit museum is gevestigd in een vijftal gebouwen op het terrein, waar vroeger het grote Auswanderung Zentrum van Hamburg was gevestigd. In de toptijden van emigratie naar Amerika en Canada  werden hier 10.000 mensen ondergebracht. Hamburg was in die tijd net als Rotterdam voor velen het startpunt naar een beter bestaan. In Hamburg gingen naast veel Duitsers ook bijzonder veel mensen uit Oost-Europese landen aan boord, o.a. uit Rusland tot ver in Siberië. De rederij HAPAG (Hamburg Amerikanische Pakketfahrt Aktien Gesellschaft)  voor met voor die tijd grote passagiersschepen. Hapag heeft de cruisevaart uitgevonden en staat met cruise- en containerschepen wereldwijd op de 4e plaats van de grootste rederijen.

Ook voor ons gezelschap tijd om aan boord te gaan voor een anderhalf uur durende havenrondvaart. De high-lights waren het containerschip van de Chinese rederij Cosco met plaats voor 21000 containers. Deze boot werd op dat moment met vijf containerkranen uitgeladen. In de cruisehaven lag de Aida (Alina). Vanuit onze kleine rondvaartboot komt zo'n boot als een drijvend paleis over. Dan nog de Elbphilharmonie, waaraan wij maandagmiddag een bezoek hebben gebracht, nu vanaf het water bekeken en inderdaad het is een heel bijzonder gebouw. Een kleine rondvaartboor heeft het voordeel, dat er ook nog een rondvaart volgde door de Speicherstadt, langs de voormalige pakhuizen.

De rondvaart eindigde bij het gebouw waarin op 16 hoog het Nederlandse Consulaat is gevestigd. Men ontving ons zeer gastvrij met drankje, koffie, thee en Kuchen. Vanuit de ontvangstzaal hadden wij weer dat geweldig mooie uitzicht over de binnenstad van Hamburg. Hier waren de voordrachten deels in het Nederlands en dat was ook wel weer even fijn. Irma Seelemeijer schetste in het kort de geschiedenis, status en taken van het consulaat in Hamburg. Ook is in het consulaat het bureau NBSO, het Netherlands Business Support Office, gevestigd. Het bureau ondersteunt Nederlandse bedrijven die zich hier in Hamburg of omgeving willen vestigen. Voor Duitsland staat Nederland op de derde plaats als handelspartner. Dit laatste onderdeel van ons programma werd algemeen zeer gewaardeerd.

In restaurant "Fisherhaus" St. Pauli koos de meerderheid voor het avondmenu van het huis en dat bleek later een uitstekende keuze. Doordat het nog rustig was in het restaurant, werkte Ulf Kemper van de DEPB de evaluatie van het seminar af, in plaats van de volgende morgen. 

Op vrijdag 31 maart konden we zodoende op tijd weg. Om 09.00 uur ving de terugreis aan, terwijl op de billboards in de stad de Union Jack wapperde ter ere van het bezoek van Koning Charles die in het Rathaus werd ontvangen. De reis verliep vlot. Het waren leerzame dagen, gecombineerd met het bekijken van een zeer dynamische wereldstad. Het plan om in 2024 de nieuwe Studienseminar te plannen in Brussel werd goed ontvangen, en voor 2025 is het gebied Maastricht-Aken in beeld.   

Harry van Blijswijk en Pieter Hiemstra

Fotoverslag Kees Müller

Fotoverslag Harry van Blijswijk

 

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten