Nieuws

Aold Hoksebarge 2022 nr.4 is uit

De nieuwe Aold Hoksebarge is uit.  Jaargang 55, nummer 4 (een extra dik nummer van 56 pagina’s!) 

Erve (Groot) Brummelhuis en de familienamen
*door Eric Ooink
Het was de topper van de Open Monumentendag: boerderij Groot Brummelhuis kon bewonderd worden. Normaal is het ‘lös hoes’ alleen van afstand te zien vanaf een voor wandelaars opengesteld pad. Groot Brummelhuis is een rijksmonument, dat historisch tot de buurschap Boekelo behoort. Het erf ligt vlakbij het dorp Hengevelde. Het is één van de laatste grote vertegenwoordigers van een zogenaamd ‘lös hoes’ op Twentse grond. Daarin is geen afscheiding tussen het woon- en bedrijfsgedeelte. Mens en vee leven samen in één grote ruimte. Alle huidige (Ten) Brummelhuizen in Haaksbergen hebben hun familienaam te danken aan het erve Klein Brummelhuis of delen hiervan. Uit het Nederlands Repertorium van familienamen, dat gebaseerd is op de volkstelling van 1947, blijkt dat er in Nederland op dat moment 269 naamdragers Brummelhuis voorkomen. In Overijssel wonen er 240, waarvan 71 in Haaksbergen, 55 in Stad en Ambt Delden samen en 35 in Hengelo (O). Ten Brummelhuis komt in Overijssel 46 keer voor en de variant Brummelhaus 22 keer. In Haaksbergen en Ambt Delden hebben de meeste (Ten) Brummelhuizen een bijnaam, waardoor ze te onderscheiden zijn. Deze bijnamen hebben deze takken te danken aan de boerderijen waarop hun voorvader ooit boerde. In een uitvoerig verhaal in dit nummer van Aold Hoksebarge staan ze allemaal te lezen.

 Museum Buurtspoorweg 50 jaar in Haaksbergen
*door Frans de Lugt
De Museum Buurtspoorweg (MBS) vierde dit jaar haar 50-jarig bestaan in Haaksbergen. De oprichting was al op 21 februari 1967, maar voor Haaksbergen telt 1972, het jaar waarin de MBS van Enschede naar Haaksbergen verhuisde. Het mag best bijzonder heten dat tussen Haaksbergen en Boekelo een buurtspoorwegmuseum bestaat. Een jubileum van een halve eeuw is een goede aanleiding om terug te gaan in de historie, die begint in het jaar 1878, toen een wet is ingevoerd voor de aanleg en het gebruik van lokaalspoorwegen. De verhuizing van de MBS van Enschede naar Haaksbergen in 1972 was een feestelijke gebeurtenis.

De Meene in Buurse bestaat 90 jaar
*door Eric Ooink met bijdrage Dick Buursink
Natuurcamping en groepsaccommodatie De Meene aan de Markslagweg in Buurse viert dit jaar het 90-jarig bestaan. De Meene is destijds ontstaan door de fabrieksjeugd uit Enschede, die georganiseerd was in de Arbeiders Jeugd Centrale. De AJC was een socialistische jeugdbeweging, opgericht door de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV).

Oald en Nie-j: Fabriekscomplex Frankenhuis & Zoon
*door Henk Menkehorst en Henk Krooshof
De grote foto’s in het hart van dit nummer laten zien hoe het fabriekscomplex van de firma Frankenhuis & Zoon was en hoe dit nu een woonwijkje is geworden.

Bijzondere kerkelijke kunst in Sint Isidorushoeve
*door Clemens Wentink
Dit keer aandacht voor het kerkelijk erfgoed. Eigenlijk kunnen we spreken over een ‘derde beeldenstorm’. Na de gewelddadige Beeldenstorm van 1566 en de ingrijpende veranderingen in de eredienst door het Tweede Vaticaanse Concilie, is er vanaf 2000 een nieuwe bedreiging: veel kerkgebouwen verliezen hun functie en daarmee lopen veel waardevolle architectuur en kunst gevaar. Met Wim Oltwater (fotograaf) en Wim van Hagen (Kunstkring bezoekt Clemens Wentink de Isidoruskerk in De Hoeve en daar is veel te zien! Hoevenaar Jan Wielens leidt hen daar rond.

 ’t Veerkaante wark van ’t Jaasink in Buurse
*door Mark Ros
De Historische Kring Haaksbergen is in het bezit van een holle boor waarmee monsters kunnen worden genomen uit hout. Deze monsters bestaan uit houten pennen waarin het jaarringenpatroon van de boom zichtbaar moet zijn. Op basis van dit patroon kan zogenaamd dendrochronologisch onderzoek worden gedaan naar de ouderdom van het hout waaruit het monster genomen is. Op 25 juni van dit jaar zijn er monsters genomen om antwoord te krijgen op de vraag “hoo oald is ’t veerkaante wark van ’t Jaasink? Dat is het Buurser erf met daarop een pracht van een boerderij en dito schöppe.

Moodersproake: tradities bunt der um in ere te hoalden.
Taalrubriek van Marlies Nijhuis. Deze keer over het bakken van niejoarsrullekes of kniepertjes, met een recept.

 Sporen in de Spoorstraat (4)
*door Henny Slotman
In deze aflevering de percelen J 510, J 511, J 512 en J 513 en de huizen met de nummers 100, 101 en 104. Huis nummer 104 was voorheen de manufacturenwinkel van de familie Dijkhuis, nu Tuunte Fashion. Christiaan Dijkhuis was ook bekend als dirigent van het R.-K. Pancratius Kerkkoor en dirigent van de Haaksbergse Harmonie. En hij was voorzitter van de R.-K. Middenstandsvereniging en lid van de gemeenteraad voor de R.-K. Staatspartij.

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten