Nieuws

Geslaagde najaarsexcursie Den Bosch

Op zaterdag 12 oktober heeft onze jaarlijkse najaarsexcursie plaatsgevonden. Er hadden zich 64 gegadigden opgegeven en om acht uur in de morgen stond de bus gereed op het busstation om ons naar ons doel te brengen, 's-Hertogenbosch.

Tot nu toe werd deze excursie in het najaar altijd gezamenlijk gemaakt met onze vrienden uit Ahaus, maar dit jaar was er van daar geen belangstelling. Het werd dus een geheel Haaksbergse aangelegenheid. Na een voorspoedige reis werden we gedropt op 'de Parade' in het midden van de oude stad. Het was inmiddels tijd voor koffie, of wat anders, en na een korte wandeling belanden we bij café 'Ome Bernhard' in de Ververstraat. Hier stond niet alleen de koffie klaar, maar die werd begeleid door een forse 'Bossche bol'. Na consumptie hiervan heeft men meer dan voldoende energie getankt om de rest van de ochtend door te komen. Hij 'staat in de maag'. Er werden vier groepen van zestien personen gevormd waarvan er twee eerst een boottocht gingen maken over de 'Binnendieze' , die onder de stad doorloopt. Dit is ontstaan omdat men op een zeker moment in de stad geen ruimte meer had om huizen te bouwen en men ook buiten de stadsmuren niet kon bouwen o.m. door de terreingesteldheid. Men besloot daarom om over de Dieze heen bogen te metselen waar men de huizen op kwijt kon. Voor de andere twee groepen stond een stadsrondwandeling met uitgebreide bezichtiging van de Sint- Janskathedraal op het programma. De meesten van ons hebben wel ervaring met de bezichtiging van historische steden, maar onder een historische stad doorvaren komt niet zo veel voor. Het was een heel bijzondere belevenis om dit mee te maken. Zeer interessant, mede door de schat aan informatie die de 'schipper' (gids) ons gaf over de ontstaansgeschiedenis van de stad in samenhang met dit specifieke gedeelte. De stad was in de oudheid omringd door laag gelegen, zompig land. zodat verbindingen over land vaak niet zomaar beschikbaar waren. Een toegang over water was in zo'n geval van levensbelang.
In de middagpauze stond er een goed verzorgde broodmaaltijd klaar bij 'De Bossche Kelders' in de Visstraat. 's Middags werd het programma omgewisseld tussen de groepen. Tijdens de stadsrondwandeling stond de gids stil bij veel interessante gebouwen en bijzondere punten in de stad. Als sluitstuk van de rondgang stond de bezichtiging van de Sint-Janskathedraal op de rol. De gids ging uitgebreid in op de geschiedenis van het gebouw, maar vooral ook op alle details die er te ontdekken waren. Zeer de moeite waard. Opnieuw een voorbeeld van waartoe onze voorvaderen in staat waren. Om half zes werd de terugreis aanvaard en konden we terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Fotoverslag door Kees Müller klik hier.
Fotoverslag door Wim Oltwater klik hier.

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten