Nieuws

Ariëns concert en Ariëns Lezing 2024 te Enschede

  • Laatst aangepast op donderdag, 30 May 2024 09:49

Datum:Ariënsplein te Enschede en Museumfabriek Rozendaal 11 Enschede
Tijd: 11.30-11.45 uur Ariënsplein Enschede en 12.45-15.00 uur Museumfabriek Enschede

Uitnodiging

Ariëns concert 2024 te Enschede
Ariëns Lezing 2024 te Enschede

Zondag zondag 16 juni as. vanaf 11.00 uur  11:30 – 11:45 uur Ariënsplein 12:45 – 15:00 uur De Museumfabrie

Praktische informatie
Locaties: Ariënsplein te Enschede
Vanaf het station Enschede is het 10 minuten lopen via Stationsplein en De Ruyterlaan.

De Museumfabriek te Enschede
Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede
Het museum is open van 11:00 tot 17:00 uur

Bereikbaarheid Museumfabriek
Met het openbaar vervoer Plan uw reis vanaf station Enschede via www.9292.nl. Op station Enschede kunt u stadsbus nr. 2 (richting Deppenbroek), nr. 60 (richting Oldenzaal), nr. 61 (richting Overdinkel) of nr. 62 (richting Denekamp) nemen en vervolgens uitstappen bij de halte 'Roombeek'. Vervolgens 2 minuten lopen naar de ingang van het museum.
Met de auto: raadpleeg uw routeplanner en de website van De Museumfabriek voor parkeeropties: https://www.demuseumfabriek.nl/content/1331/nl/contact-en-route
Lopen: De Museumfabriek is twintig minuten lopen vanaf het station Enschede. Volg hiervoor de Cultuurmijl.

Aanmelden
De Museumfabriek is vanaf 11:00 uur open. De toegang is gratis. U kunt uw lunch meenemen. Als u een Museumjaarkaart heeft of een VIP kaart Vriendenloterij, wilt u die dan laten scannen bij De Museumfabriek?
De Auditoriumzaal is gelegen achter de entreehal.

Gelieve zich vooraf aan te melden. U kunt zich tot 12 juni aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bezoek voor meer informatie onze website: www.arienscomite.nl 

https://www.historischekringhaaksbergen.nl/images/2024/Folder_Ari%C3%ABns_Lezing_2024_versie_06-05-24.pdf 

Lees meer...

Aold Hoksebarge 2024 nr. 2 komt eraan

  • Laatst aangepast op dinsdag, 11 June 2024 10:59

De nieuwe Aold Hoksebarge jaargang 57, nummer 2

Boerderij Klein Kattendam rijksmonument
*door Mark Ros
15 februari j.l. was een feestelijke dag. Feestelijk voor liefhebbers van agrarisch erfgoed, voor de gemeente Haaksbergen, voor vertegenwoordigers van het rijk en de provincie en voor de eigenaren van Klein Kattendam. Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), overhandigde het rijks­monumenten­bordje aan de trotse eigenaren in het bijzijn van wethouder Scholten en vele andere genodigden. Het is extra bijzonder dat dit Haaksbergse erf nu alsnog als rijksmonument is aangewezen, omdat de RCE eigenlijk geen vooroorlogse boerderijen meer aan het bestand toevoegt.

Villa De Blanckenborgh: de jaren van de fam. Jordaan
*door Eric Ooink
In de zomer van 2023 wijzigde restaurant De Blanckenborgh in restaurant Masaya. De villa, die oorspronkelijk de naam Sonnevanck had, was ooit een fabrikantenvilla en gebouwd in 1909 als woning voor de familie Wisselink. In 1921 veranderde de naam van het huis in villa De Blanckenborgh. Vanaf 1999 heeft de villa een horecafunctie. In drie afleveringen wordt de geschiedenis van dit rijksmonument aan de Enschedesestraat beschreven. De eerste aflevering verscheen in Aold Hoksebarge nr. 4 van 2023 en ging over de periode 1909 tot 1921, het jaar waarin de villa werd aangekocht door de familie Jordaan-Van Heek. Deze aflevering gaat over de periode Jordaan tot de verkoop aan de gemeente Haaksbergen.

Even voorstellen… Harry Mensink
Een nieuwe aflevering in de reeks gesprekken met vrijwilligers die al jaren actief zijn bij de Historische Kring Haaksbergen: Gerrie Verbeek-Klandermans op bezoek bij Harry Mensink.

Oald en Nie-j: Hoek Parallelweg / Goorsestraat
*door Henk Menkehorst en Henk Krooshof (foto)
Deze keer twee foto`s van de bebouwing op de ‘kop van de Parallelweg’, zoals die was in de jaren zestig en de situatie zoals die nu is. Op de oude foto het gebouw van de ABTB. De goederen werden toen nog per spoor aangevoerd. Op de nieuwe foto een appartementencomplex en de brandweerkazerne.

Hoedemakershuis annex Koffiehuis De Zwaan (2)
*door Frank Steins
In de vorige aflevering is ingegaan op de huisnamen en bewoningsgeschiedenis van dit voormalige huis aan de Markt. In deze aflevering staan de beschrijving, adressering en kadastrale indeling van het Hoedemakershuis centraal.

Uit het Gemeentearchief…
samenstelling: Gerda Wildenborg
1844, 22 November / Voordragt tot het mogen heffen van eene belasting op de honden. Een nieuwe aflevering uit de oude doos over een raadsvergadering.

Moodersproake: Oostenweend
*door Marlies Nijhuis
In april 2024 kondigden ’t poasveur in Buurse zich wier an. In 2023 was ’t oet protest dat der genne grote poasboake lag moar oaveral in ‘t hele dorp stonnen veurkörve. In Buurse lag der dit joar nich meer as 150 kuub an sneuihoolt en gennen kuub meer. ’t Was ’n drietheupken, meer moch nich. Lees in de streektaal hoe dit verder ging.

Spoorstraat deel 9
De huizen op de hoek van en aan de Dr. Ariënsstraat
*door Henny Slotman
In de reeks artikelen over de historie van de huizen en hun bewoners aan de Spoorstraat gaat het in deze aflevering over de hoek met de Dr. Ariënsstraat en de huizen aan die straat. Het betreft de secties J 60, J 61 het huis nummer 114 (De Kroeme) en een deel van sectie J 62 op  de Kaart van 1830.

 

Lees meer...

Dagexcursie Utrecht 2024

  • Laatst aangepast op woensdag, 29 May 2024 14:30

 

Dagexcursie naar Utrecht

Op zaterdag 25 mei jl. stonden rond 8 uur 56 leden van de Historische Kring Haaksbergen klaar om te vertrekken naar dagtochtbestemming Utrecht. De busonderneming ter Doest uit Hengevelde had ons lid Timon Stamborg als chauffeur uitgekozen om ons op een vakkundige manier naar de Domstad te leiden en aldaar door het centrum te frommelen om ons zo dicht mogelijk bij het kopje koffie met appelgebak te brengen. Een  marktje zorgde ervoor dat hij ons voor een doodlopend straatje moest laten uitstappen en wij nog enkele honderden meters moesten lopen naar onze koffiebestemming. Timon moest toen achteruit rijdend zijn bus naar een veilige parkeerplek loodsen, en heeft ons daarna op zijn vouwfietsje weer teruggevonden bij ons koffieadres.

Na de koffie stonden vier stadsgidsen ons op te wachten om het gezelschap in groepjes door de geschiedenis van de vierde stad van Nederland te begeleiden met hun kennis over de stad en zijn geschiedenis. Na deze rondwandeling stond de lunch klaar in het restaurant waar we ook hadden genoten van het appelgebak en de koffie voor onze wandeling.

Om 14.00 uur lag de rondvaartboot aangemeerd voor het restaurant die ons de stad vanaf het water liet zien. We zaten tijdens deze tocht droog, want tijdens deze vaartocht regende het enkele minuten. Dat waren dan ook de enige minuten regen van deze dag. Voor de rest konden we genieten van droge perioden, met ook nog een heerlijk zonnetje.

Na de vaartocht kon een ieder op eigen initiatief de binnenstad van Utrecht aanschouwen of/en genieten van een glaasje op een van de talrijke terrasjes. Om precies 17.00 u. stond de bus weer klaar bij Hoog Catharijne om ons precies in twee uur tijd terug te brengen naar het busstation in de ster van Twente. Voldaan maar enigszins vermoeid toog een ieder huiswaarts.
 

Diaseries en filmpjes door Kees Müller

https://youtu.be/_ZLqulrkjwE 

https://youtu.be/ro4USolk__k 

https://youtu.be/G10RfvZ2lsY 

Fotoserie door Wim Oltwater

 

Lees meer...

Wilmien Lankheet in het zonnetje gezet

  • Laatst aangepast op maandag, 06 May 2024 11:13

Afgelopen vrijdag 3 april 2024 werd Wilmien Lankheet in het zonnetje gezet. Er werd feestelijke taart gegeten en onderstaand gedicht over Wilmien voorgelezen, van de hand van Gerrie Verbeek-Klanderman. 

Wilmien,

Je bent al meer dan 25 jaar actief
Met het schoonmaken van het Historisch Archief.
Elke vrijdag voor dag en dauw
Ben je hiervoor in touw

De keuken wordt gepoetst en de wc gedaan
En stoelen rechtgezet die scheef staan.
Prullenbakken worden geleegd.
Zelfs de straat wordt schoongeveegd.

Daarna komen de mensen binnen
En kan het werk beginnen
Het koffie zetten en de afwas, het is geen probleem,
Wilmien doet het allemaal en het liefst nog alleen.

Ook doe je al jaren het sleutelbeheer.
Mensen kwamen aan jouw deur elke keer.
Je hebt de sleutel altijd goed bewaard.
Om je daarvoor te bedanken eten we vandaag een lekker stuk taart.

Vanaf nu kom je alleen nog voor het kranten knippen
Of zo maar gezellig even aanwippen.
Na zoveel jaren onze Historische Kring te hebben gediend.
Heb je de titel ‘Moeder van het archief’ verdiend!

Nogmaals dank voor alles wat je deed.

Tot slot een applaus voor Wilmien Lankheet!

                    Gerrie Verbeek- Klanderman

Fotos Henk Krooshof:
Lees meer...

Albert Rozemaprijs 2024

  • Laatst aangepast op vrijdag, 01 March 2024 21:42

'Begraafplaats Jordaan'
Op 27 januari 2024 is de Albert Rozemaprijs 2024 toegekend aan de Stichting Particuliere Begraafplaats Haaksbergen voor de plaatsing van de raamroosters in de toegangsdeuren naar de particuliere begraafplaats 'Jordaan.'
De passanten kunnen nu aan de Spoorstraat door de raamroosters een onbekend stukje Haaksbergen bekijken. Jan Overbeek stelde de raamroosters in 2022 beschikbaar om in overleg met de HKH een goede bestemming te zoeken. In 2023 kon dit worden gerealiseerd. De prijs is door Alberta Rozema uitgereikt aan Jan Overbeek.

Foto's Henk Krooshof

Verslag Sternet van uitreiking 

 

 

 

 

 

 

Lees meer...

Aold Hoksebargen 2024 nr. 1 komt eraan

  • Laatst aangepast op dinsdag, 12 March 2024 17:51

 Het AH-team van Frans de Lugt heeft het bijna voor elkaar: de nieuwe Aold Hoksewbage verschijnt komende maandag 18 maart 2024.

Inhoud Aold Hoksebarge jaargang 57, nummer 1 

Het Hoedemakershuis (deel 1)… Frank Steins
Eerste van drie verhalen over een afgebroken pand naast de Pancratiuskerk

Namenmonument Holocaust… Eric Ooink
Twintig Haaksbergenaren hebben hier een eigen steen

Aold en Nie’j… Henk Menkehorst en Henk Krooshof
De spoorwegovergang in de Veldmaterstraat

Oorlogsjaren Amsterdamse jongens… Giel Jansen/Greet Dijkhuis
Hoe drie jongens overleefden bij een gastgezin in Haaksbergen

Erfgoed: Binnenkijken in de Moskee… Clemens Wentink
Religieuze kunst in de Ertugrul Gazi-moskee

Even voorstellen … Gerrie Verbeek-Klandermans
Interview met Rieneke ten Hagen-Waanders 

Uit het gemeentearchief… Gerda Wildenborg

Moodersproake… Marlies Nijhuis
Vanuit Buurse meedoen met het carnaval in Oldenzaal

 

Lees meer...

Nieuwjaarsbijeenkomst 2024

  • Laatst aangepast op dinsdag, 16 January 2024 15:19

Op woensdag 10 januari hebben wij onze nieuwjaarsbijeenkomst in het Historisch Centrum gehouden. Onze voorzitter Wim Oltwater opende met een korte toespraak. Daarna volgde een presentatie van de activiteiten van het afgelopen jaar. Vervolgens namen de aanwezigen deel in 6 groepen aan een quiz met vragen over gebeurtenissen in 2023. Na afloop konden de antwoorden worden bekeken onder het genot van een hapje en drankje.

Het was een geslaagd begin van het jaar.

 

Een uitgebreide fotoreportage is te vinden bij Vrijwilligers.

Lees meer...

Lezing Thea Kroese in de Richtershof

  • Laatst aangepast op donderdag, 14 December 2023 22:39

Op de gure woensdagavond 8 november wisten gelukkig nog ruim 70 leden de weg te vinden naar de Richtershof. Ieder genoot eerst van een lekker kopje koffie of thee, waarna de avond werd geopend door de voorzitter.

Lees meer...

Boeiende excursie Slot Anholt

  • Laatst aangepast op maandag, 23 October 2023 09:00

Excursie naar Slot Anholt

Op zaterdag 7 oktober gingen 51 leden (ook enige niet leden) om 12.30 uur met een bus van de firma  Ter Doest richting Duitsland. De bestemming was  de Wasserburg van Anholt net over de grens bij Genderingen.

Lees meer...

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten